Naslovnica Slovenija Novi fotovoltaičnimi sistemi na strehah nakupovalnih središč

Novi fotovoltaičnimi sistemi na strehah nakupovalnih središč

Avtor: Spletno Uredništvo
Družba SES bo do že sredine meseca junija z velikimi fotovoltaičnimi sistemi opremila pet večjih slovenskih nakupovalnih središč, s katerimi upravlja. Skupna moč teh sončnih elektrarn bo znašala 4300 kilovatov, vrednost investicije je 5,5 milijona evrov, naravovarstvene koristi pa naj bi bile enake, kot če bi posadili 55.000 novih dreves.
Novi fotovoltaičnimi sistemi na strehah nakupovalnih središč

SES bo z večjimi fotovoltaičnimi sistemi opremil pet slovenskih nakupovalnih središč (foto: Hannes Polt/IPPR)

Družba SES (Spar European Shopping Centers) že leta aktivno znižuje porabo energije in upravlja okolju vse bolj prijazna nakupovalna središča, tokrat pa bo naredila še velik korak naprej. Citycenter Celje, Europark Maribor ter ljubljanski nakupovalni centri Aleja, Citypark in Center Vič bodo namreč na svoje strehe dobili velike fotovoltaične sisteme, ki naj bi imeli skupno moč 4300 kilovatov in naj bi začeli obratovati že do sredine meseca junija.

S to tehnično novostjo bodo lahko zadostili približno petini potreb nakupovalnih središč po električni energiji, hkrati pa bodo novi sistemi z izkoriščanjem moči sonca proizvajali okolju povsem prijazno energijo.  »Z novimi 4300-kilovatnimi fotovoltaičnimi sistemi bo na približno 21.000 kvadratnih metrih na strehah nakupovalnih središč nameščenih skoraj 11.000 panelov. Tako bomo prihranili približno 1239 ton emisij CO2 na leto.

To je toliko, kot da bi posadili več kot 55.000 dreves. Dela bodo zaključena do sredine junija letos. Vsa dovoljenja so pripravljena, projekt pa smo začeli izvajati še pred začetkom energetske krize,« je med drugim pojasnil direktor družbe SES Slovenija Toni Pugelj. Nakupovalna središča bodo obnovljivo energijo lahko učinkovito izkoristila po svojih potrebah in tudi obiskovalci centrov bodo svoja električna vozila lahko polnili z zeleno energijo.

Tudi ta naložba SES sledi smernicam EU na poti k podnebni nevtralnosti, sicer pa v svojih nakupovalnih lokacijah SES že pridno uporablja vse širšo paleto okoljskih ukrepov, kot so popoln prehod na LED razsvetljavo, nadzor prezračevanja glede na potrebe, prehod na 100-odstotne obnovljive vire energije, rekuperacija toplote in širitev elektro-mobilnosti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.