Naslovnica Gospodarstvo Sveža pravila EU o digitalnih vsebinah in spletni prodaji blaga

Sveža pravila EU o digitalnih vsebinah in spletni prodaji blaga

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije so spomnili, da so 1. januarja pričela veljati nova pravila EU o digitalnih vsebinah in spletni prodaji blaga. To naj bi koristilo tako slovenskim potrošnikom, kot tudi slovenskim podjetjem.
Sveža pravila EU o digitalnih vsebinah in spletni prodaji blaga

Od 1. januarja so potrošniki in prodajalci po vsej EU varnejši (foto: Elaine Smith/flickr.com)

Nova pravila, ki so s pričetkom leta 2022 stopila v veljavo po vsej Evropski uniji, bodo tako potrošnikom kot tudi podjetjem omogočila bolj enostaven nakup in prodajo digitalnih vsebin, digitalnih storitev in blaga ter ‘pametnih izdelkov’ po vsej EU. Novi predpisi na primer potrošnike ščitijo v primeru nakupa pomanjkljivih digitalnih vsebin in storitev, kot so prenesena glasba ali programska oprema.

Prav tako zakonodajne novosti omogočajo zakonsko pravico do rešitev, kot so znižanje kupnine ali odpoved pogodbe in povračilo stroškov. »Podatki kažejo, da le 8 % slovenskih trgovcev na drobno prek spleta prodaja blago v drugih državah EU, 21 % pa jih prodaja znotraj Slovenije. Razlike v nacionalnem pogodbenem pravu so pomembna ovira za čezmejno spletno prodajo za 38 % slovenskih trgovcev,« pravijo na Komisiji EU.

Statisični podatki kažejo še, da prek spleta iz drugih držav Evropske unije kupuje 17 odstotkov slovenskih potrošnikov in da jih 30 odstotkov kupuje le znotraj Slovenije. Sedaj se zaradi zadnjih sprememb glede pravil trgovanja predvideva, da naj bi skoraj dve tretjini slovenskih podjetij, ki so dejavna na področju čezmejnega spletnega trgovanja, v kratkem povečalo obseg prometa.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.