Naslovnica Šport Nole pravi, da je izjema, Avstralci pa, da ne bo izjem

Nole pravi, da je izjema, Avstralci pa, da ne bo izjem

Avtor: Spletno Uredništvo
Zgodba o udeležbi Novaka Đokovića na bližnjem Odprtem prvenstvu Avstralije dobiva nove dimenzije. Avstralija je namreč prek kratkim spet zaprla meje za necepljene, najboljši teniški igralec sveta pa naj bi vseeno odpotoval v Melbourne in sicer z ekskluzivnim PCT statusom – kot izjema. To je sprožilo ogorčenje med ostalimi igralci in med lokalnim politiki.
Nole pravi, da je izjema, Avstralci pa, da ne bo izjem

Zagotovo ena najbolj simpatičnih lanskih fotografij Novaka Đokovića (foto: FB ATP)

Saga o Novaku Đokoviću in pandemijo koronavirusa se nadaljuje z novimi epizodami. Srbski teniški igralec je znan nasprotnik cepljenja. Že lani spomladi si je med prvim valom okužb s Covidom 19 Đoković zamislil serijo teniških turnirjev, prek katerih je želel po Balkanu propagirati vrnitev v normalno življenje. Zaradi neupoštevanja zdravstvenih priporočil je nato že na drugem turnirju v Zadru prišlo do izbruha okužb med udeleženci.

Vseeno Nole ni bistveno spremenil svojih stališč do bolezni, zato se je pred kratkim znašel v novih težavah. Avstralija namreč prav te dni gosti pokal ATP 2022 z udeležbo 16 moških teniških reprezentanc, temu turnirju pa bo 17. januarja sledil prvi letošnji Grand Slam turnir – Odprto prvenstvo Avstralije v Melbournu. Ker je Avstralija prek kratkim spet zaprla svoje meje za necepljene, tudi necepljeni Novak Đoković ne bi smel odpotovati v deželo ‘dol spodaj’.

Vendar pa gre za najboljšega teniškega igralca sveta, zato so bili tudi nekateri v Avstraliji očitno pripravljeni narediti izjemo. Po tednih ugibanja, kaj se bo zgodilo, je včeraj Novak Đoković sam oznanil, da bo odpotoval v Melbourne in sicer z ekskluzivnim statusom, oziroma z dovoljenjem za izjemo. Po tej novici pa se je na Noleta vsul plaz kritik in opozoril. Prvi so ga kritizirali ostali igralci, saj bi morala biti pravila vedno enaka za vse.

Nato pa se je oglasil sam avstralski premier Scott Morrison, ki je zatrdil, da srbski tenisač pri vstopu v državo ne bo deležen prednostne obravnave. Đoković, sicer devetkratni zmagovalec Odprtega teniškega prvenstva Avstralije, bo najbrž moral dokazati, da zaradi redke bolezni (to naj bi bil pravi vzrok) ne more biti cepljen, pa tudi PCT pogoje bo moral izpolniti. Sicer ga po besedah Morrisona ne bodo spustili v državo, ampak posedli nazaj na prvo letalo.

Sledila je podobna uradna izjava avstralske ministrice za notranje zadeve Karen Andrews. “Avstralske mejne sile bodo še naprej zagotavljale, da bodo tisti, ki prispejo na našo mejo, izpolnjevali naše stroge zahteve. Nobenemu posamezniku, ki nastopa na OP Avstralije, ne bo dodeljena nobena posebna obravnava,” je povedala Karen. Sedaj je tako spet na potezi Nole, ki ima najbrž na voljo tri rešitve.

Prva rešitev je ta, da se cepi (morda se je že, pa tega ne želi javno priznat). Druga je ta, da se dokončno odpove potovanju v Avstralijo. Tretja pa je ta, da ima resnično asa v rokavu glede dopustnih izjem oziroma morebitnih lukenj v avstralskih predpisih. Velja še poudariti, da so avstralski mejni organi že dolgo pred izbruhom pandemije veljali za najbolj pikolovske in stroge na vsem svetu, zato bo razplet te zgodbe še toliko bolj zanimiv.

Izkazalo se je, da je bil prav med nastajanjem tega članka Novak Đoković že na poti v Avstralijo. Tam so mu po prihodu najprej zavrnili vstop v državo, a se je pritožil in sedaj v karantenskem hotelu v Melbournu čaka na obravnavo na sodišču.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.