Naslovnica Svet & EU Svetovni spomin na holokavst in na osvoboditev Auschwitza

Svetovni spomin na holokavst in na osvoboditev Auschwitza

Avtor: Spletno Uredništvo

Predsednik republike Borut Pahor danes nadaljuje obisk Izraela, kjer se udeležuje spominskih slovesnosti ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst.

 Slovenski in izraelski predsednik sta se srečala že včeraj (foto: Urad predsednika RS)

 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je že včeraj dopotoval v Jeruzalemu, kjer ga je takoj po prihodu na bilateralnem srečanju sprejel gostitelj, izraelski predsednik Reuven Rivlin. Palestinsko vprašanje je očitno malce sicer dobre ohladilo odnose med Slovenijo in Izraelom, tudi zato je Pahor predsednika Rivlina povabil na obisk v Slovenijo, kar je gostitelj z veseljem sprejel.

Z Urada predsednika Republike Slovenije so ob tem spomnili, da je Izrael je med največjimi trgovinskimi partnerji Slovenije na Bližnjem Vzhodu. Priložnosti za krepitev gospodarskih odnosov naj bi bile predvsem na področjih prometa in logistike, okolja, živilske industrije, kmetijstva ter informacijskih tehnologij. Danes se Pahor udeležuje svetovnega forumu o holokavstu in obeleževanju 75. obletnice osvoboditve taborišča v Auschwitzu.

Program predvideva govore izraelskega predsednika Reuvena Rivlina, izraelskega premireja Benjamina Netanjahuja, ruskega predsednika Vladimirja Putina, francoskega predsednika Emmanuela Macrona, nemškega predsednika Franka-Walterja Steinmeierja, britanskega prestolonaslednika princa Charlesa, podpredsednika ZDA Mikea Pancea in dveh preživelih žrtev holokavsta. Sledila bo slovesnost polaganja vencev, ki jih bodo položili povabljeni državniki, med njimi predsednik Pahor.

Pahor bi se moral predvidoma danes sestati tudi s predsednikom Republike Avstrije Alexandrom Van der Bellnom, predsednikom Italijanske republike Sergiom Mattarello in predsednikom Madžarske Jánosom Áderjem. Za pravi diplomatski incident pa so danes poskrbeli izraelski varnostniki, ki ob obisku cerkve Sv. Katarine se niso držali protokolarnih pravi, zato je francoski predsednik Emmanuel Macron začel kričati nanje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.