Naslovnica Gospodarstvo Suez je pokazal na ranljivost svetovne trgovine

Suez je pokazal na ranljivost svetovne trgovine

Avtor: Spletno Uredništvo
Nedavna nepričakovana blokada Sueškega prekopa je pokazala na ranljivost pomorskega prometa dobrin in mednarodne trgovine. Nemška zavarovalnica Allianz je ocenila, da bi že to nekajdnevno zaprtje Sueza lahko zmanjšalo letno svetovno ekonomsko rast za 0,2 – 0,4%.
Mnogo so opozorili na ranljivost globalne trgovine v primeru podobnega terorističnega akta (foto: FB Maxar)

Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije IFIMES je pripravil poročilo o različnih vidikih posledic nedavne prometne nesreče kontejnerske ladje Ever Given, ki je bila s Kitajske namenjena proti nizozemskemu pristaniškemu mestu Rotterdam. Najbolj so se posvetili varnosti, saj je dogodek pokazal, kako ranljiv je pomorski promet po tem kanalu in tudi po drugih najbolj prometnih ožinah.

Poleg varnostnega vidika pa je zagotovo najpomembnejši ekonomski vidik začasnega zaprtja prekopa, saj so številke zgovorne. Skozi Sueški kanal se odvija 12% svetovne trgovine, skozi njega pa vsak dan potuje milijon sodov nafte in 8% globalne dnevne trgovine z utekočinjenim zemeljskim plinom. Dohodek družbe, ki upravlja kanal, je med 14 in 15 milijonov ameriških dolarjev – na dan!

Lani so tako od tranzitnih pristojbin, ki se računajo glede na velikost in nosilnost ladij, Egipčani zaslužili kar 5,7 milijarde ameriških dolarjev. V študiji IFIMES-a so še zapisali, da bi po napovedih znane zavarovalnice Allianz blokada Sueškega prekopa lahko zmanjšala letno svetovno rast za 0,2 – 0,4%. A zaprtje prekopa ni prizadelo le svetovne pomorske industrije gospodarstvo Egipta.

Prizadetih je bilo ogromno drugih podjetij  (korporacije, industrija, trgovine), oz. predvsem  maloprodajni končni uporabniki pomorskih transportnih storitev.  Ladje, ki so preusmerjene okrog Afrike, namreč za pot do evropskih trgov v povprečju potrebujejo 8 dni več. Sicer bo šele čez nekaj tednov možna dokončna finančna ocena negativnih gospodarskih posledic zaprtja kanala za ves svet.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.