Naslovnica Svet & EU Strukture EU glede diskriminacije in nasilja nad ženskami krepko zamujajo

Strukture EU glede diskriminacije in nasilja nad ženskami krepko zamujajo

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija se je pred dnevom žena spomnila na diskriminacijo in nasilje nad ženskami. Na Komisiji ugotavljajo, da je vsaka tretja ženska v EU doživela fizično in/ali spolno nasilje, da ženske še vedno v povprečju zaslužijo 16 % manj kot moški ter da je v največjih podjetjih EU samo 8 % izvršnih direktoric. Dejstvo je, da ima zasluge za takšen položaj žensk tudi Komisija EU, ki v bližnji preteklosti ni naredila dovolj in se ji tudi ni mudilo, da bi kaj naredila. 

 Strukture EU glede diskriminacije in nasilja nad ženskami krepko zamujajoČe bi se strukture EU od njene ustanovitve leta 1993 resno ubadale s z vprašanjem enakosti žensk, potem leta 2020 ne bi bilo potrebe po novih strategijah (foto: gov.si)

 

Okrog dneva žena vsako leto ponovno ugotovimo, kako so ženske še naprej izkoriščane in v neenakem položaju kot moški. Tokrat so se te problematike lotili tudi na Evropski Komisiji, ki jo od konca lanskega leta prvič vodi ženska – Ursula von der Leyen. ‘Unija enakosti’ je tudi ena od glavnih prednostnih nalog Komisije v novi zasedbi in pred dnevi so zato uradno sprejeli novo strategijo za enakost žensk in moških v Evropi (na zelo aktualen tretji spol so očitno pozabili).

S sprejemom te strategije se je Komisija zares trdno odločila, da bo vidik spola upoštevala na vseh področjih politik Evropske unije, določila pa je tudi osrednje ukrepe za naslednjih pet let. Kateri so ti ukrepi, pa žal ni povsem jasno, saj je v tekstu govora predvsem o splošnih namerah. »Za spopadanje z dejstvom, da je v EU 33 % žensk doživelo fizično in/ali spolno nasilje in da jih je kar 55 % doživelo spolno nadlegovanje, strategija med drugim poziva k sprejetju pravnih ukrepov, s katerimi bo nasilje nad ženskami priznano kot kaznivo dejanje.

Za odpravo neenakosti pri plačilih in ovir pri iskanju in ohranjanju zaposlitve Komisija danes začenja javno posvetovanje o preglednosti plačil in bo do konca leta 2020 predložila zavezujoče ukrepe. Poleg tega bo spodbujala udeležbo žensk v politiki, tudi na volitvah v Evropski parlament leta 2024. Komisija namerava voditi z zgledom in si bo prizadevala doseči uravnoteženo zastopanost spolov (50 %) na vseh svojih vodstvenih ravneh do konca leta 2024,« piše v izjavi za javnost. 

Morda še najbolj bode v oči podatek, kako si bo Komisija EU prizadevala za sprejetje predloga iz leta 2012 o uravnoteženi zastopanosti spolov v upravnih odborih gospodarskih družb. Leta 2020 si bodo torej prizadevali za sprejetje predloga iz leta 2012. Kaj pa so počeli zadnjih 8 let? Oziroma, kaj so vse evropske politične strukture počele od leta 1993, ko je bila ustanovljena EU, da je potrebno danes sploh še razpravljati o osnovnih človeških pravicah (med katerimi je tudi enakost , ne glede na spol, vero ali narodnost)?

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.