Naslovnica Slovenija Štirinajsta eko-akcija Očistimo Kočevsko

Štirinajsta eko-akcija Očistimo Kočevsko

Avtor: Spletno Uredništvo
V soboto se na Kočevskem napoveduje tradicionalna čistilna akcija ‘ Očistimo Kočevsko’, ki jo pripravljajo že od leta 2008. Letošnji poudarek bo na odpadkih ob cestah in poteh, saj je število le- teh v času epidemije opazno naraslo. Sobotna akcija bo hkrati del vseslovenske prostovoljske akcije ‘Dan za spremembe’.
Štirinajsta eko-akcija Očistimo Kočevsko

Ob kočevskih cestah zbrani odpadki v akciji leta 2018 (foto: Občina Kočevje)

Čistilna akcija Očistimo Kočevsko je lani zaradi pandemije koronavirusa potekala jeseni, letos pa se vrača v spomladanski termin. Čas je ravno pravšnji za akcijo, še preden narava ozeleni in rastline prekrijejo odpadke. Tokrat se bodo posebej posvetili smetem ob raznih cestnih prometnih povezavah, kjer že od lanskega pričetka pandemije zaznavajo opazen porast količine odvrženih odpadkov.

»Največkrat gre za embalažo izdelkov za na pot, kot so lončki kave, pločevinke pijač, embalaža prehranskih izdelkov, pa tudi plenice ipd. Nemalokrat se ob cestah znajdejo kar cele vreče odpadkov, ki bi jih lahko ustrezno odložili doma ali pa v bližnji koš oziroma zabojnik. V občini Kočevje je namreč postavljenih kar 90 javnih košev in 90 ekoloških otokov, na 12 od teh je možno odložiti tudi embalažo,« pravijo na Komunali Kočevje.

Zanimiv je podatek, da je bilo lani med čistilno akcijo, v kateri je sodelovalo skoraj 800 prostovoljcev, iz narave odstranjenih več kot 8 ton odpadkov. Skupno pa je bilo od leta 2008 do danes v sklopu vseh akcij odstranjeno približno 560 ton odpadkov. Že tradicionalno spomladansko čistilno akcijo skupaj pripravljajo Komunala Kočevje, ZGS OE Kočevje in Občina Kočevje, v skladu s priporočili NIJZ pa je organizirana na različnih lokacijah krajevnih skupnosti po občini Kočevje.

Sicer bodo udeleženci-prostovoljci s strani organizatorjev prejeli vsa potrebna navodila in vrečke za ustrezno ločevanje pobranih odpadkov, morali pa bodo uporabljati zaščitne maske, rokavice, redno razkuževati roke, upoštevati trenutno priporočene varnostne razdalje in ostala navodila pristojnih služb.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.