Naslovnica Gospodarstvo Štipendije za deficitarne poklice

Štipendije za deficitarne poklice

Avtor: Spletno Uredništvo

Ob čedalje hitrejšem tehnološkem razvoju obstaja veliko tradicionalnih poklicov, ki počasi izumirajo. Za nekatere poklice, ki so kljub vsemu pomembni za celotno družbo, zato pripravljajo posebne subvencije. Tako je Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije na svoji spletni strani in na portalu eUprava objavil nov razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za prihajajoče šolsko leto 2019/2020.

dim 2Nabor deficitarnih poklicev ostaja isti kot za šolsko leto 2018/2019 (foto: pxhere.com) 

 

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je oznanil, da lahko tudi letos dijaki za poklice gozdarja, mizarja, kamnoseka, tapetnika ipd. pridobijo posebno štipendijo, ker so to deficitarni poklici, ki jih primanjkuje na trgu dela. Sklad bo podelil največ 1000 štipendij za deficitarne poklice za prihajajoče šolsko leto 2019/2020, ki bosta financirali Evropski socialni sklad in Republika Slovenija.

Štipendijo bodo lahko pridobili dijaki, ki bodo v šolskem letu 2019/2020 prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali za kamnoseka, mehatronika-operaterja, izdelovalca kovinskih konstrukcij, inštalaterja strojnih inštalacij, oblikovalca kovin, orodjarja, elektrikarja, avtokaroserista, peka, slaščičarja, mesarja, tapetnika, mizarja, zidarja, tesarja, kleparja-krovca, izvajalca suhomontažne gradnje, slikopleskarja-črkoslikarja, pečarja-polagalca keramičnih oblog, gozdarja, dimnikarja in steklarja. 

Poleg tega so v razpis zajeti tudi dvojezični izobraževalni programi ekonomski tehnik (IS), ki se bo izvajal v italijanskem jeziku, ter mehatronik-operater (DV), strojni tehnik (DV) in kemijski tehnik (DV), ki se bodo vsi izvajali v madžarskem jeziku.  Dijaki bodo vlogo lahko oddali šele od 15. 6. 2019 (ob koncu šolskega leta) pa do vključno 20. 9. 2019. Podeljenih bo do 1000 štipendij v višini 100 EUR mesečno.

Štipendijo za deficitarne poklice bodo dijaki prejeli za celotno obdobje izobraževanja in jo bodo lahko prejemali hkrati z državno štipendijo. V zadnjem letniku izobraževanja je zadnje izplačilo štipendije za mesec junij. Na Ministrstvu za delo, družino slocialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) so objavili še nekaj pomebnih informacij. Tako na primer  prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka in ne vpliva na višino plačila dohodnine.

Poleg tega lahko dijak lahko istočasno prejema državno štipendijo ali Zoisovo štipendijo in štipendijo za deficitarne poklice. V primeru, da dijak ponavlja isti letnik oz. ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, a ne več kot eno leto. Sredstva za letošnji razpis so zagotovljena iz Evropskega socialnega sklada in sredstev MDDSZ, skupno pa znašajo 3.600.000,00 evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.