Naslovnica Kronika Število zaseženih vozil ostaja zaskrbljujoče

Število zaseženih vozil ostaja zaskrbljujoče

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je prejšnji teden, kljub ledeni vremenski fronti, začela svojo vsakoletno akcijo za večjo varnost motoristov. Vendar pa statistični podatki intervencij slovenske policije v zadnjih 7 dneh kažejo, da imamo v državi še vedno velik problem z avtomobili oz. njihovimi vozniki. Policija je namreč v tednu med 5. in 11. aprilom voznikom zasegla kar 60 vozil.
Število zaseženih vozil ostaja zaskrbljujoče

Policist med kontrolo prometa (foto: FB Slovenska policija)

Policija je v minulih dneh po vsej Sloveniji poostreno nadzirala voznike enoslednih motornih vozil, kar je bila le prva od letošnjih akcij, ki se bodo vrstile vse do konca motoristične sezone (predvidoma oktobra). Sicer uvodna akcija sezone ni mogla biti preveč uspešna, saj zaradi omejitev gibanja, zaprtih državnih mej in sneženja motoristov ni bilo na slovenskih cestah.

Tako so policisti med opravljanjem svojih  vsakdanjih aktivnosti preverjali predvsem avtomobiliste, zbrani statistični podatki pa še vedno kažejo na nevaren pojav. Po naših cestah se očitno vozi veliko osebnih vozil, ki se sploh ne bi smela. Slovenska Policija je namreč v tednu med 5. in 11. aprilom zaradi hujših prekrškov v cestnem prometu nespametnim voznikom zasegla kar 60 vozil, kar je v povprečju 8,57 vozila na dan.

Po neuradnih izračunih v zadnjih letih to povprečje niha med 9 in 10 vozil na dan, rekordno pa je bilo lato 2018, ko je letno povprečje preseglo 11,5 zaseženih vozil na dan. Policisti največkrat zasežejo vozilo voznika, ki je bil v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za različne hude prekrške, kot so večje prekoračitve hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola ali drog in vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Podobno velja tudi za vozila, ki nimajo veljavne tehnične dokumentacije, vendar pa so posebno poglavje vozniki, ki se vozijo, čeprav nimajo veljavnega vozniškega dovoljenja. »Zakaj bi delal izpit in si kupil nov avto, kar znese nekaj tisoč evrov stroškov, če pa lahko kupim avto za 500 evrov in se z njim vozim brez izpita – dokler ne crkne. In če mi ga slučajno  zasežejo, si pač kupim drugi avto za 500 evrov,« je vzrok za svoje načrtne kršitve cestnih predpisov nekoč pojasnil en od teh najbolj brezvestnih voznikov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.