Naslovnica Gospodarstvo Drugi paket pomoči za turistično-gostinska MSP

Drugi paket pomoči za turistično-gostinska MSP

Avtor: Spletno Uredništvo
Agencija SPIRIT Slovenija je pripravila drugo akcijo finančne pomoči za podjetja v gostinstvu in turizmu, ki se nanaša na lanski prvi val pandemije, oziroma na obdobje med 12. marcem in 31. majem 2020. Na voljo bo kar 36,2 milijona evrov, sredstva pa bodo namenjena mikro, malim in srednje velikim podjetjem (MSP).
Prazen Tartinijev trg v Piranu pomeni, da bo veliko okoliških MSP potrebovalo pomoč (foto: SJ)

Javna agencija SPIRIT Slovenija želi z novim razpisom pomagati pri ohranitvi dejavnosti in delovnih mest v gostinstvu in turizmu, olajšati ponovni zagon dejavnosti in nadaljevati vse aktivnosti v skladu s Strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021. Na voljo bo 36,2 milijona evrov. Spletne prijave bodo zbirali od jutri (ponedeljka, 12. 4. 2021), predvidoma od 13. ure naprej, pa vse do petka 23. aprila, do 18. ure.

»S prvim javnim pozivom, s katerim smo jim želeli vsaj delno omiliti posledice epidemije, ohraniti delovna mesta in omogočiti lažji zagon delovanja, smo dodelili nepovratna sredstva 821 podjetjem, kar je rekordno število upravičencev slovenskega gostinstva in turizma. Z drugim pozivom želimo doseči kar najširši krog podjetij iz obeh panog in upamo, da jim bodo sredstva vsaj malo pomagala na poti do okrevanja,« pravi direktor javne agencije Spirit Slovenija Tomaž Kostanjevec.

V tem drugem javnem pozivu je predvideno, da se bodo upravičeni oz. obratovalni stroški sofinancirali v obliki pavšalnega zneska, vendar najmanj 900 EUR in do največ 9.999,00 EUR na prijavitelja. Pavšalni znesek bo za poslovne subjekte, katerih finančni podatki so javno objavljeni in dostopni v podatkovni bazi Ajpes za leto 2019, znašal 16,5 % od celotnih odhodkov, zmanjšanih za stroške dela v letu 2019 (sklop A).

Za tiste poslovne subjekte, ki jim FURS davek odmerja na osnovi prijavljenih prihodkov (in podatki niso javni), pa bo pavšalni znesek znašal 12,04 % od celotnih prihodkov v letu 2019 (sklop B). Na razpis se lahko prijavijo MSP, ki so pri AJPS-u registrirana za gostinske nastanitvene dejavnosti, strežbe jedi in pijač, dejavnosti potovalnih agencij in organizatorjev potovanj, organiziranje razstav, sejmov, srečanj ter tudi za umetniško uprizarjanje in njegove spremljajoče dejavnosti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.