Naslovnica Gospodarstvo Število pritožb potrošnikov je lani strmo naraslo

Število pritožb potrošnikov je lani strmo naraslo

Avtor: Spletno Uredništvo
15. marec je svetovni dan pravic potrošnikov, zato so z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo posredovali statistične podatke mreže Evropskih potrošniških centrov o razmerah na področju zaščite potrošnikov, ki so po lanskem izbruhu pandemije koronavirusa postale precej bolj zapletene.
Število pritožb potrošnikov je lani strmo naraslo

Lani so odpovedi letov in namestitev povzročile veliko več pritožb (foto: pxhere.com)

Po podatkih Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), je v letu 2020 Evropske potrošniške centre (EPC) kontaktiralo kar 167.833 potrošnikov, od tega jih je 145.510 spraševalo za nasvet, medtem ko se jih je 22.323 pritožilo zaradi čezmejnih nakupov. Še bolj zanimiv podatek je, da se je v primerjavi z letom prej (2019) število obravnavanim zadev v mreži EPC lani povečalo za skoraj 40 %.

Če temu dodamo, da so 37 % lani zaznanih potrošniških neposredno povezali s pandemijo Covida 19, je jasno, zakaj so v mreži EPC zaznali tako velik porast vseh obravnavanih zadev. Pri temu bile so tri kategorije, kjer je bilo največ primerov pritožb, odpovedane storitve (letalski prevoz, paketna potovanja, namestitve, razni dogodki…), nakupi na daljavo in pa prevare, kjer prednjači spletni kriminal. Število goljufij se je lani povišalo kar za 23 %.

Posebej so objavili tudi podatke za Slovenijo. »EPC Slovenija je v letu 2020 obravnaval 1.822 zahtev potrošnikov, od tega 1.374 vprašanj in 448 pritožb potrošnikov. Število obravnavanih vprašanj se je v primerjavi z letom 2019 (1132 vprašanj) povečalo za skoraj 22 %, medtem ko se je število pritožb povečalo za kar 75 % (257 v letu 2019). Večjega porasta goljufij pa EPC Slovenija ni zabeležil,« so sporočili z MGRT.

Tudi v Sloveniji je bila pandemija Covida 19 skupni imenovalec za kar 43 % pritožb, pri čemer jih je bilo 25% zaradi odpovedanih letov, 21% pa zaradi odpovedi rezervacij ali namestitev. Tretje najbolj obsežno področje pritožb se je v Sloveniji nanašalo na spletne nakupe, saj je prihajalo do dostav blaga z napako in neskladnega blaga (14 %), do nedostavljenih izdelkov (12 %), težav s plačili (5 %) in odstopov od pogodb (4%).

Dodali so še podatek, da je lani EPC Slovenija uspešno natanko dve tretjini (66 %) vseh pritožb potrošnikov, medtem ko je evropsko povprečje uspešno rešenih pritožb potrošnikov le malce nad polovico (55 %).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.