Naslovnica Kronika Start akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov

Start akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov

Avtor: Spletno Uredništvo
Zjutraj se je pričela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo izvajata Agencija za varnost prometa in Policija. Poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov bo potekal usklajeno po vsej EU in sicer do 25. julija.
Ekstremni poletni vročinski valovi povzročajo največ težav šoferjem (foto: polcija.si)

Policisti v Sloveniji in po vsej Evropski uniji bodo med 19. in 25. julijem sodelovali v akciji za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, oziroma bodo izvajali poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Tovorna vozila bodo policisti preverjali predvsem na kontrolnih točkah na avtocestah, medtem ko bodo preverjanja avtobusov potekala pretežno na avtobusnih postajališčih (vendar bodo vozila po potrebi ustavljali tudi drugje).

»V takšnih poostrenih nadzorih policisti pri voznikih tovornjakov in avtobusov ugotavljajo kršitve prometnih pravil, predvsem predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov, odkrivajo manipulacije z zapisovalnimi napravami (tahografi) in preverjajo tehnično brezhibnost vozil. Pozornost je namenjena tudi pravilnemu nalaganju in pritrditvi tovora ter preobremenjenosti vozil,« so na ustaljeno proceduro preverjanja spomnili s Policije.

Voznike tovornih vozil in avtobusov pa so v izjavi za javnost spomnili še na osnove varne vožnje, kot so upoštevanje omejitev hitrosti, ustrezne varnostne razdalje, predpisanega časa vožnje, odmorov in počitkov. Posebej so omenili še obvezno uporabo varnostnih pasov, pravilno nakladanje in zaščito tovora ter vožnjo v ustreznem psihofizičnem stanju – ob sončni pripeki oz. visokih poletnih temperaturah precej hitreje pride do utrujenosti in zaspanosti za volanom.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.