Naslovnica Svet & EU Cirkus Brexit se bo najbrž nadaljeval tudi v letu 2021

Cirkus Brexit se bo najbrž nadaljeval tudi v letu 2021

Avtor: Spletno Uredništvo

Prav v zadnjih urah pred iztekom leta so se voditelji Evropske unije in Združenega Kraljestva dogovorili glede Brexita. Sicer gre le za začasen sporazum o trgovini in sodelovanju, ki ga morajo še marsikje ratificirati, a je ta sporazum vseeno precej bolje kot nič. Ali se s tem dolgoletni cirkus izstopa Združenega kraljestva iz EU, imenovan Brexit, tudi dejansko končuje? Kot je pokazalo nedavno dogajanje v Dovru – najbrž ne in gre v naslednjih mesecih prej pričakovati še kakšen podoben birokratski zaplet. 

Cirkus Brexit se bo najbrž nadaljeval tudi v letu 2021Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob podpisu začasnega sporazuma z Britanci (foto: consilium.europa.eu)

 

Danes sta predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen uradno podpisala nov sporazum o trgovini in sodelovanju med Evropsko unijo (EU) in Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske (ZK). Dokument je moral nato v ZK s podpisom potrditi še predsednik vlade Boris Johnson, da bi se od pojutrišnjem oz. s prihodom prvega dneva leta 2020 lahko začel uporabljati – vendar le začasno.

Morajo ga namreč ratificirati še vse posamezne države članice EU in pa tudi poslanci v Parlamentu EU. »Sporazum, ki smo ga danes podpisali, je rezultat mesecev intenzivnih pogajanj, v katerih je EU pokazala edinstveno raven brez primere. Gre za pošten in uravnotežen sporazum, ki v celoti ščiti temeljne interese EU ter ustvarja stabilnost in predvidljivost za državljane in podjetja,« je ob tem podpisu dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Sicer nekateri podpis sporazuma v javnosti predstavljajo kot velik uspeh, pa čeprav bi se lahko dogovorili veliko prej. Sedaj se bodo na vsak način na novo oblikovali številni medsebojni odnosi med ZK in EU. Predsednik Evropskega sveta je že ob podpisu glede prenovljenega sodelovanja omenil predvsem področje podnebnih sprememb, COP 26 v Glasgowu, skupni odziv na to pandemijo in tudi morebitno mednarodno pogodbo o pandemiji.

Michel je sicer optimist, toda tudi z današnjim podpisom sporazuma se dolgoletni cirkus glede izstopa Združenega kraljestva iz EU, imenovan Brexit, najbrž še ni dejansko res zaključil. Pred božični prazniki se je na tovornem terminalu v Dovru lepo pokazalo, kako delujejo birokacije raznih držav in kako lahko hitro pride do zapletov. Zato je moč v naslednjih mesecih pričakovati še kakšne nove podobne težave. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.