Naslovnica Slovenija STA spet postaja neodvisen javni servis

STA spet postaja neodvisen javni servis

Avtor: Spletno Uredništvo
Vlada je včeraj izdala novo uredbo, s katero je prenehala veljavnosti dosedanje Uredbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA). Financiranje in delovanje STA bosta tako ponovno določena v letni pogodbi med Uradom vlade za komuniciranje (UKOM) in STA, vse na podlagi obstoječega Zakona o STA.
STA spet postaja neodvisen javni servis

STA bodo nominirali tudi za Unescovo svetovno nagrado za svobodo tiska Guillermo Cano (foto: FB Vlada RS)

Delovanje Slovenske tiskovne agencije (STA) je bilo v času prejšnje vlade močno oteženo in polno pravnih zapletov. Na vse najrazličnejše pritiske na STA, ki je en temeljev neodvisnega in avtonomnega javnega medijskega prostora v Sloveniji, so se večkrat odzvale tudi evropske inštitucije. Podobno kot večina Slovencev so tudi organi EU dogajanje razumeli kot resen napad na demokratične vrednote v naši državi.

Zato je bilo moč pričakovati, da bo nova slovenska vlada hitro spremenila te razmere, kar se je sedaj z novo uredbo tudi zgodilo. Tako je prenehala veljavnosti dosedanje Uredbe o opravljanju javne službe STA, novinarjem in novinarkam agencije pa je bila zagotovitvijo stabilnega vira financiranja povrnjena popolna avtonomija pri opravljanju njihovega poslanstva – nepristranskega obveščanja javnosti.

Po novem bosta financiranje in delovanje Slovenske tiskovne agencije (enako kot pred uvedbo prejšnje sporne uredbe) opredeljena v letni pogodbi med Uradom vlade za komuniciranje (UKOM) in STA, vse na sicer na podlagi obstoječega Zakona o STA. Prejšnja uredba je bila sporna tudi zaradi tega, ker je uvedla plačevanje po številu objavljenih novic in fotografij in s tem javni servis poskusila spremeniti v odvisno gospodarsko družbo.

“Verjamem, da bodo izboljšave poslovanja urejene v letni pogodbi, pri čemer je bistveno, da bo imela STA zagotovljen stabilen vir financiranja in se nihče ne bo vmešaval v njeno novinarsko in uredniško delo. To so tudi pričakovanja Evropske komisije in drugih evropskih institucij, ki so v ravnanju prejšnje vlade s STA zaznale nepravilnosti in grožnje svobodi novinarstva,” pa je zakonsko novost komentiral vrh Ministrstva za kulturo (MK).

Vlada RS je še dodala, da bo MK prihodnje leto Slovensko tiskovno agencijo predlagalo celo med nominacije za Unescovo svetovno nagrado za svobodo tiska Guillermo Cano.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.