Naslovnica Kronika FURS z dvema večjima zasegoma ilegalnih tobačnih izdelkov

FURS z dvema večjima zasegoma ilegalnih tobačnih izdelkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Finančna uprava Republike Slovenije je v zadnjih tednih prek svojih preiskovalnih aktivnosti ugotovila dve večji nepravilnosti s področja ilegalne prodaje tobaka in tobačnih izdelkov. Novembra so na odkrili in zasegli celotno linijo za proizvodnjo drobno rezanega tobaka, decembra pa so zaustavili kamion s 7.200.000 kosi cigaret.
FURS z dvema večjima zasegoma ilegalnih tobačnih izdelkov

Ilegalni tovor paketov cigaret, ki se je skrival izza palet z odišavljenim peskom za mačja stranišča (foto: FURS)

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) so pred kratkim ponoči ustavili tovorno vozilo s polpriklopnikom tujih registrskih oznak, ki naj bi prevažalo 27 palet odišavljenega peska za mačja stranišča. Ugotovili pa so, da se na tovornjaku vozilu nahajajo le 3 palete prijavljenega odišavljenega peska, medtem ko je preostalih 24 palet, ki so bile naložene za tremi paletami peska, vsebovalo škatlice cigaret brez trošarinskih znamkic.

Skupno so nato uslužbenci koprskega mobilnega oddelka FURS-a kar zasegli kar 7.200.000 kosov cigaret in seveda za voznika uvedli prekrškovni postopek. Že minuli mesec pa je FURS izpeljal finančno preiskavo, v kateri je bila nato odkrita in zasežena celotna linija za proizvodnjo drobno rezanega tobaka, kot so razni stroji za rezanje tobaka in druge strojne komponent za proizvodnjo tobačnih izdelkov.

»Zaseženo je bilo 2.784 kg tobačnih listov, 786 kg drobno rezanega tobaka pakiranega v vrečah po 10kg za nadaljnjo nezakonito prodajo ter tako preprečena utaja v višini 460.000 evrov. Hkrati je bilo odkrito in zaseženo več tovornih listov in računov ter 118 praznih kartonskih škatel od tobačnih listov (ena za shranjevanje približno 160 kg listov), kar dokazujejo izjemno velik obseg nezakonite dejavnosti,« so kasneje sporočili s FURS-a.

Dodali so še izračun, da je bilo od letošnjega julija, ko naj bi se pričela ta ilegalna dejavnost, predelano kar 19 ton tobačnih listov. To predstavlja približno 2.500.000 evrov utajenih dajatev iz naslova trošarin in DDV.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.