Naslovnica Gospodarstvo Povprečna cena košarice osnovnih živil se je znižala

Povprečna cena košarice osnovnih živil se je znižala

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na tiskovni konferenci predstavilo rezultati novega popisa osnovnih prehranskih proizvodov. Cena košarice osnovnih živil se je od začetka popisovanja do danes v povprečju znižala za skoraj šest evrov. Prihodnje leto bodo cene analizirali na tedenski in na mesečni bazi, napoveduje pa se tudi nova spletna stran.
Povprečna cena košarice osnovnih živil se je znižala

Tudi povprečna cena košarice sadja in zelenjave se je znižala (foto: pxhere.com)

Rezultati osmega popisa osnovnih prehranskih proizvodov, ki vključujejo tudi tretji popis cen v treh sosednjih državah ter nekatere ugotovitve popisovalcev, so po mnenju Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) zelo spodbudni. Kažejo namreč, da je prišlo do znižanja povprečne vrednosti najcenejše košarice prehranskih izdelkov, pa tudi do znižanja povprečne vrednosti najcenejše košarice sadja in zelenjave.

Povprečna vrednost najcenejše nakupne košarice osnovnih živil se je v primerjavi s prejšnjim popisom znižala za 2,16 %, oziroma za 1,03 evra, sedaj pa znaša 44,16 evra. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico osnovnih živil pri posameznih trgovcih je sedaj 7,33 evra, medtem ko se je v vsem obdobju spremljanja cen (med 13. septembrom in 19. decembrom) vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala za 5,74 evra.

»Analiza primerjave cen košarice z Italijo, Avstrijo in Hrvaško pa kaže, da je košarica v Sloveniji najcenejša in znaša 44,16 evra. Košarica je najdražja v Avstriji in znaša 66,37 evra. italijanska košarica znaša 65,67 evra, hrvaška pa 51,07 evra,« so pojasnili z MKGP, kjer so na novinarski konferenci potrdili, da bodo s projektom nadaljevali tudi v letu 2023. Poleg tega pa se pripravlja novost pri zbiranju podatkov.

Februarja bodo po besedah ministrice Irene Šinko pričeli s samodejnim, dnevnim zbiranjem podatkov o cenah prehranskih proizvodov pri trgovcih s spletno ponudbo na slovenskem trgu. Podatke o cenah bodo analizirali za vsak teden in za vsak mesec posebej, v ta namen pa bo pripravljena tudi posebna spletna stran.

Ministrica je posebej opozorila tudi na neprimerne prakse, ki so jih tokrat zaznali popisovalci, zato bo ob naslednjem popisu nanje pozoren tudi Tržni inšpektorat.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.