Naslovnica Šport Srebrni Roglič je optimist tudi za naslednje svetovno prvenstvo

Srebrni Roglič je optimist tudi za naslednje svetovno prvenstvo

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko se je pravkar začela prva od treh največjih etapnih kolesarskih dirk Giro D’Italia, pa se najboljši slovenski kolesar Primož Roglič za nadaljevanje sezone pripravlja po svojem načrtu. Osrednji letošnji cilj bo nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo letos konec spetembra gostil avstrijski Innsbruck.Primož Roglič 2017Pimož Roglič med vzponom na lanskem svetovnem prvenstvu na Norveškem (foto: Løken/commons.wikimedia.org)

 

Primož Roglič je po veliki zmagi na dirki po Romandiji v spremstvu selektorja slovenske reprezentance Andreja Hauptmana obiskal Innsbruck, kjer si je dobro ogledal dve trasi bližnjega svetovnega prvenstva. Lani je Roglič v norveškem Bergnu z izjemno vožnjo osvojil naslov svetovnega podprvaka v vožnji na čas, kar je bil največji uspeh v zgodovini slovenskega kolesarstva, letos pa ga močno privlači tudi cestna preizkušnja na SP.

Srebrni z lanskega SP je o trasi letošnje preizkušnje na čas povedal: »Prvih 30 kilometrov ni nič kaj težkih, podobno kot na cestni dirki, ceste so lepe in niso tehnično zahtevne, drugi del pa mi je nato zelo všeč. Je razgiban in težek, tam se bo verjetno naredila razlika. Težko je reči, katera proga mi bolj odgovarja, lanska v Bergnu ali ta v Innsbrucku, sigurno bo veliko odvisno od forme in gotovo bom naredil vse, da bom prišel v Innsbruck vrhunsko pripravljen, da naredim rezultat.«

Organizatorji SP so bili prisiljeni v nekaj sprememb, ki Rogliču ne odgovarjajo. »Traso kronometra so morali spremeniti, na začetku bi moral biti kratek strm klanec in nato tehnično težek spust, a so se odločili, da je cesta preslaba in preveč nevarna, zato bodo ta klanec izpustili. Težek bo tako šele drugi del trase, Primožu bi bolj odgovarjalo, če bi prvi klanec ostal, drugi del pa mu je pisan na kožo,« je pojasnil slovenski selektor in nekoč vrhunski kolesar Andrej Hauptman. 

Letos pa Rogliča močno zanima tudi nastop na cestni preizkušnji SP. Trasa je namreč zastavljena tako, da se bo dirka najbrž odločila šele v zadnjih kilometrih. »Zaključni krogi niso nič posebnega, vzpon ni zahteven, tako da ne pričakujem, da se bo dirka odločala že tam, razen morda v zadnjem krogu. Potrebno bo biti pazljiv, da ne naredimo kakšne napake, nato pa bo gotovo odločilen zadnji vzpon.

Tam bo že na začetku pomemben boj za položaje, potem pa je petkilometrski odsek pred vrhom res zelo zahteven, tam se bo verjetno dirka odločila. Na vrhu vzpona je še okrog 500 metrov ravnega dela pred spustom, spust pa tudi ni težek, cesta je lepa, zato mislim, da se tam veliko ne bo več spremenilo. Kdor bo prišel prvi na vrh klanca, bo najbrž tudi postal svetovni prvak«, je po ogledu proge v okolici Innsbrucka za spletno stran Kolesarske zveze Slovenije povedal nekdanji mladinski svetovni prvak v smučarskih skokih, ki je šele leta 2013 presedlal med kolesarje. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.