Naslovnica Šport Srebrne puščice s črno barvo v boj proti rasizmu

Srebrne puščice s črno barvo v boj proti rasizmu

Avtor: Spletno Uredništvo

V nedeljo se vrača formula 1. Prva dirka sezone bo v avstrijskem Spielbergu, moštvo Mercedesa pa jo bo pričelo v novih barvah. Svetovni prvak Lewis Hamilton in svetovni podprvak Valtteri Bottas bosta v podporo gibanju ‘Black Lives Matter’ celo sezono odvozila v črnih bolidih. Tako je Mercedes dal izjemno poemben zgled v boju proti rasizmu in raznim diskriminacijam. 

Srebrne puščice s črno barvo v boj proti rasizmuTako je po novem videti letošnji dirkalnik Formule 1 šestkratnega svetovnega prvaka Lewisa Hamiltona (foto: mercedesamgf1.com)

 

Ta konec tedna se bo po vsiljenem premoru k tekmovanjem vrnila tudi formula 1 in sicer pred praznimi tribunami avstrijskega Spielberga. Okrnjena sezona se bo pričela z veliko novostjo v taboru Mercedesa. Ekipa, ki je v zadnjih šestih letih šestkrat zapored osvojila naslov svetovnih prvakov med konstruktorji, se je odločila, da bo svojo tradicionalno srebrno barvo letos zamenjala za črno.

Povod za to odločitev je dogajanje v ZDA, kjer belopolti policisti vsak teden ubijejo kakšnega temnopoltega človeka, za katerega se kasneje izkaže, da ni bil oborožen. Ta prikriti rasizem je sprožil globalne proteste in obsodbo s strani Parlamenta EU, šestkratni svetovni prvak Lewis Hamilton pa je diskriminaciji zoperstavil pred svojih družbenih kanalov. Sedaj mu je pritrdila tudi ekipa in tako so nove dirkalnike so pri Mercedesu namensko počrnili.

Sicer bolidi ne bodo popolnoma črni, a bo razlika jasno vidna. »Srebrne puščice bodo v sezoni 2020 nastopale s črno barvno podlago. Tako poudarjamo, da smo proti vsaki obliki rasizma in diskriminacije, ter se javno zavezujemo, da bomo še izboljšali raznolikost v naši ekipi in našega športa,« so v obvestilu za javnost zapisali pri Mercedes-AMG Petronas Formula One Team.

Sicer je moč na avstrijski stezi F1 konec tega tedna (ali pa tudi naslednjega tedna, saj bo na istem prizorišču prihodnjo v nedeljo 15. julija na vrsti še druga dirka sezone 2020), moč pričakovati še kakšno akcijo podpore gibanju ‘Black lives matter’. Še posebej, če Lewis Hamilton zmaga, bi se lahko odločil za simbolični poklek med igranjem himen, ali pa za visoko iztegnjeno pest, podobno kot na Olimpijskih igrah v Mexico cityu leta 1968.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.