Naslovnica Gospodarstvo Pandemija koronavirusa in njen vpliv na državni proračun v številkah

Pandemija koronavirusa in njen vpliv na državni proračun v številkah

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za finance RS je pravkar objavilo dokument, imenovan Pregled javnofinančnih gibanj, v katerem so podatki za obdobje med prvim januarjem in prvim junijem letošnjega leta. Pandemija koronavirusa je po pričakovanjih negativno vplivala na številke in sicer so prihodki v državni proračun upadli kar za skoraj 16 odstotkov, odhodki pa so se povečali za skoraj 19 odstotkov.

 Pandemija koronavirusa in njen vpliv na državni proračun v številkahProračun Slovenije po pričakovanjih pravkar izkazuje ‘korona-minus’ (foto: pickpik.com)

 

Ministrstvo za finance redno in ažurno objavlja podatke o realizaciji državnega proračuna Republike Slovenije na mesečni, kvartalni in letni ravni. Od začetka letošnjega leta podatke o državnem proračunu objavljajo tudi na spletni strani proracun.gov.si, prav obdobje od začetka leta pa do izteka meseca maja pa je bilo obravnavano v zadnjem pregledu.

Pandemija koronavirusa je po pričakovanjih negativno vplivala na številke za teh prvih 5 mesecev leta. Tako so prihodki v državni proračun RS v tem obdobju dosegli 3,56 milijarde evrov in so bili od primerljivega obdobja v lanskem letu 2019 nižji kar za 15,8 %. Če so prihodki upadli, pa so se odhodki erarja povečali.

Odhodki državnega proračuna so od 1. januarja do 31. maja letos znašali okoli 4,83 milijarde evrov, kar je kar 18,7 % več kot v istem lanskem obdobju. Če se vse sešteje, pa je slovenski državni proračun v prvih petih mesecih letošnjega leta tako izkazal primanjkljaj v višini 1,27 milijarde evrov.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo poleg državnega proračuna sestavljajo še javne blagajne ZPIZ, ZZZS in blagajna proračunov občin, pa je v prvih petih mesecih leta 2020 zabeležila približno 7,13 milijarde evrov prihodkov in 8,51 milijarde evrov odhodkov. Negativna razlika znaša 1,38 milijarde evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.