Naslovnica Gospodarstvo Spremembe marž naftnih derivatov in tobačnih trošarin

Spremembe marž naftnih derivatov in tobačnih trošarin

Avtor: Spletno Uredništvo
Vlada RS je izdala Uredbo o spremembah Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov in sicer je dovolila za 1 cent večje marže. Državni nadzor nad tem področjem, ki je ključno za celotno slovensko gospodarstvo in tudi za ekonomijo vsake slovenske družine, gre v smeri brzdanja rasti inflacije. Sicer se bodo 1. junijem spremenile tudi trošarine za tobačne izdelke, najbrž pa se kmalu obeta še nekaj podobnih davčnih novosti.
Spremembe marž naftnih derivatov in tobačnih trošarin

Simbolični prizor z bencinske črpalke (foto: pxhere.com)

Vlada je danes z uredbo spremenila najvišje dovoljene višina marže za dizel gorivo z 0,0683 na 0,0783 eura na liter, najvišje dovoljene marže za neosvinčeni motorni bencin (NMB-95) pa z 0,0694 na 0,0794 eura/liter. Zgornji meji marž sta se torej dvignili točno za cent na liter goriva. Glede ekstra lahkega kurilnega olja (KOEL) pa dosedanje dovoljena višina marž ostaja nespremenjena.

“Zadržanje rasti marž bo pozitivno vplivalo na višino drobnoprodajnih cen določenih naftnih derivatov in s tem tudi na inflacijo. V primeru, da se z Uredbo ne bi predlagale omejitve marž, bi se drobnoprodajne cene bencina in dizla zvišale bolj, kar lahko vpliva na konkurenčnost podjetij na mednarodnih trgih oziroma lahko vpliva na socialni položaj končnih potrošnikov,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili so še, da je inflacija v Republiki Sloveniji trenutno še vedno nekoliko nad povprečjem inflacije v evrskem območju, tudi zato bi jo radi postopno še znižali. Rast inflacije namreč skoraj vedno hitro sproži rast cen cele vrste končnih proizvodov, hkrati pa negativno vpliva na cene kreditov, zmanjšuje finančne sposobnost posameznikov in podjetij ter močno zavira potrošnjo in naložbe.

Poleg tega je bil pravkar sprejet tudi predlog novele zakona o trošarinah, s katerim se bodo od 1. junija letos dalje povišale trošarine za tobačne izdelke, hkrati pa se bo okrepil nadzor nad nepredelanim tobakom in nad mazalnimi olji. Sicer pa že razmišljajo tudi o dodatnih obdavčitvah alkohola, nezdrave hrane in nezdravih pijač. »Za tobak za segrevanje in za elektronske cigarete bo obdavčitev bolj primerljiva sosednjim državam.

S predlogom novele dopolnjujemo opredelitev izdelkov, namenjenih vdihovanju, brez izgorevanja, ki lahko vključujejo morebitne nove izdelke, kot so zeliščni zvitki za segrevanje brez tobaka, elektronske vodne pipe in drugo,« so še pojasnili glede zakonskih novosti za področje tobačnih izdelkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.