Naslovnica Slovenija Spletno izobraževanje za šolarje, dijake in starejše

Spletno izobraževanje za šolarje, dijake in starejše

Avtor: Spletno Uredništvo
Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo je s pričetkom počitnic pričela z izvajanjem treh projektov, s katerimi želijo dvigniti raven digitalnih kompetenc pri mlajših in pri starejših generacijah. Tokrat je fokus na osnovnošolcih in srednješolcih ter na starejših prebivalcih slovenskega podeželja.
Spletno izobraževanje za šolarje, dijake in starejše

Akcija se je očitno ‘dobro prijela’, zato jo bodo najbrž ponovili (foto: FB Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo)

Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo je v sodelovanju z učnim portalom ‘YUNO – tvoja šola za osnovnošolce’ za čas jesenskih počitnic organizirala kar pet brezplačnih interaktivnih delavnic za osnovnošolce, ki so jih poimenovali ‘Varnost na spletu’. Vsebine vključujejo spletni bonton, pravilno uporabo socialnih omrežij, informacije o spletnem nasilju in prepoznavanje lažnih informacij.

»Vsaka delavnica je sestavljena iz posnete video razlage s pripravljeno predlogo, povzetka ter interaktivnega kviza za preverjanje in utrjevanje usvojenega znanja. Udeležencem so na voljo tudi anonimni vprašalniki, s katerimi lahko preverijo morebitno prekomerno rabo zaslonov, družbenih omrežij in lažje prepoznajo lažne novice. Skozi slednje sledimo problematiki z metodologijo, poenoteno na ravni EU,« so sporočili s Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo.

Že od začetka izobraževalne akcije so organizatorji zaznali, da številke obiska iz dneva v dan rastejo, skupno pa je bilo že v prvih treh dneh kar 12.000 ogledov. Delavnice so avtorsko delo, pripravljeno s strani strokovnjakov s področja in ‘YUNO’ pedagogov (kateri se prilagajajo tudi otrokom s posebnimi potrebami, kot so avtistični spekter, odkrenljiva pozornost in disleksija). Snov je podana jasno in v jeziku, ki ga osnovnošolci razumejo.

Za srednješolce pa so med počitnicami pripravili delavnice z naslovom ‘Kako obvladati jezik TikToka’, ki potekajo preko platforme Zoom in trajajo eno uro. V teh delavnicah se srednješolci učijo, kako komunicirati o različnih temah, spoznavajo skrivnosti montaže videov in se privajajo načinom gradnje TikTok skupnosti. Glede starejših pa je Služba s skupaj s socialnim podjetjem Simbioza začela z izvajanjem projekta ‘Mobilni heroji’.

»V okviru projekta starejšim prebivalcem v ruralnih okoljih s pomočjo mobilne enote socialnega podjetja Simbioza nudimo usposabljanja in krepitev osnovnih digitalnih kompetenc za (varno in samostojno) uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij. V prvem tednu je potujoča učilnica obiskala pet lokacij (Tržišče, Brestanica, Jesenice, Medvode in Pirniče), delavnic pa se je doslej udeležilo 70 posameznikov,« so še dodali s Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.