Naslovnica Gospodarstvo Kako hkrati tržiti kulturno izročilo, čebelarstvo in lov na zaklad

Kako hkrati tržiti kulturno izročilo, čebelarstvo in lov na zaklad

Avtor: Spletno Uredništvo
Turizem se v Sloveniji ne odvija le na Bledu in v Portorožu, ampak na številnih drugih bolj ali manj znanih lokacijah. Rdeča nit vseh turističnih ponudnikov so privlačne vsebine, ki se skozi čas spreminjajo in postajajo čedalje bolj pestre. Eno od takih pravkar promovirajo v Ivančni Gorici, povezana pa je z domačijo Josipa Jurčiča, s slovenskim kulturnim izročilom, z detektivskim iskanjem in tudi s čebelarstvom.
Navdih za vse te novosti pa je bil čebelnjak pred domačijo, ki ga krasijo panjske končnice z motivi ljudskih zgodb, vraž in običajev

Tudi na selfije z Jurčičevimi liki so pomislili lokalni turistični delavci (foto:  ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica)

Domačija slovenskega pisatelja Josipa Jurčiča je hkrati edinstven muzej na prostem, ki ga pravkar poskušajo turistično oplemenitit z novimi vsebinami. Potem, ko je bilo leto 2021 po vsej državi obeleženo kot Jurčičevo leto, so se v Javnem zavodu za kulturo in turizem Ivančne Gorice, ki se imenuje ZKT Prijetno domače, odločili, da njegovo dediščino še bolje vključijo v turistično ponudbo.

Tako so na domačiji pripravili posebna nova doživetja, ki jih sedaj tudi intenzivno promovirajo. »Za samostojne raziskovalce je na delu tradicionalne Jurčičeve poti nastala Domišljijska detektivka z dedovimi namigi in piknikom, ki sledi najljubšim krajem in prigodam Jurčiča in njegovega deda vse do izvira reke Krke. Za celodnevno doživetje je ‘Čebelnjak zgodb’ idealen v kombinaciji s Hišo kranjske čebele v Višnji Gori,« so pojasnili z ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica.

ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica je program, ki so ga poimenovali ‘Čebelnjak zgodb’ pripravil v partnerstvu s Turističnim društvom Muljava (le-to že več kot 110 let uprizarja dela Jurčiča v letnem gledališču na domačiji) z avtorico Petro Peunik Okorn in z agencijo Nea Culpa. Vsebina je primerna za vse starostne skupine, delčki zgodb pa se na koncu združijo v veliko slikanico, kakršna se razkriva na panjskih končnicah čebelnjaka pred domačijo.

Gre torej za preletanje slovenske dediščine, kulture in čebelarstva skozi detektivsko zgodbo, ki se vrti okrog turistične destinacije Ivančna Gorica s širšo okolico, na sodoben marketinški način. Navdih za vse te turistične novosti pa je bil čebelnjak pred Jurčičevo domačijo, ki ga krasijo panjske končnice z motivi slovenskih ljudskih zgodb, vraž in običajev.

Želja ponudnikov je, da bi prek novega turističnega programa postali še precej bolj prepoznavna destinacija za družinska doživetja. Letos so sicer že zaznali porast družin, ki so obiskale domačijo. Čeprav ponudba temelji na slovenskem izročilu, pa s ponudbo ‘Čebelnjak zgodb’ merijo pa tudi na goste iz tujine, zato je na voljo tudi vodenje v angleščini. .

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.