Naslovnica Magazin Spet poskus spletne prevare z obrazcem iz tujine in 771 evri

Spet poskus spletne prevare z obrazcem iz tujine in 771 evri

Avtor: Spletno Uredništvo

Finančni urad RS opozarja, da je pravkar spet postal aktualen star poskus prevare prek spleta. Tokrat gre za domnevno nemško družbo,slovenskim podjetnikom pošilja obrazec za vpis ID za DDV v povezavi z uredbo o varstvu osebnih podatkov, na dnu dokumenta pa se v malce manjšem tisku skriva resnična cena spovsem nepotrebne storitve. Znesek 771 evrov nato še  naraste na 850 evrov….

Spet poskus spletne prevare z obrazcem iz tujine in 771 evri

FURS je priložil fotografijo lažnega obrazca, na kateri je v spodnjem delu celo poudarjen znesek 771 evrov (foto: furs.si)

 

Finančni urad RS (FURS) je sporočill, da domnevna nemška družba pošilja slovenskim zavezancem obrazec za vpis ID za DDV v povezavi z varstvom osebnih podatkov – t.i. uredbo GDPR. V enem od primerov je to  spročilo prejel celo samostojni podjetnik, ki še nikoli ni posloval z Nemčijo. Očitno je nasedel, saj je kmalu po posredovanju izpolnjenega obrazca je prejel račun za 850 evrov, temu pa so sledili opomini in grožnje z izvršbo.

»Opozarjamo, da ne nasedajte tujim družbam, ki od vas zahtevajo vpis kakšnih davčnih ali drugih podatkov. FURS na svoji spletni strani že objavlja podatke o davčnih zavezancih, identificiranih za namene DDV in dostop do teh podatkov je brezplačen. Prav tako je zavezanost za DDV mogoče preverjati v sistemu VIES, ki ga je vzpostavila Evropska komisija, FURS pa ji na podlagi evropskih in nacionalnih predpisov posreduje ustrezne podatke,«sporoča FURS. 

Zanimivo, povsem enak znesek 771 evrov se je že pojavil in sicer v obvestilu slovenskih varuhov spleta  oziroma spletne strani varninainternetu.si, ki so 4. aprila 2018 slovenske podjetnike vnovič opozarjali na zavajajočo pošto iz tujine. Takrat je dokument podjetnike vabil k vpisu podjetij v poslovne imenike z zvenečimi imeni (npr. European business number, World business list, ipd.). Kdor je izpolnil obrazec in ga poslal nazaj, se je avtomatično zavezal k plačilu omenjenega zneska.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.