Naslovnica Kronika Spet kroži lažno e-sporočilo, da vam bo FURS vrnil denar

Spet kroži lažno e-sporočilo, da vam bo FURS vrnil denar

Avtor: Spletno Uredništvo
Poskusi spletnih prevar so postali tako vsakdanji, da se z njimi ubada vse več državnih struktur, pa tudi banke, pošte, podjetja in navadni državljani. Nazadnje so spletni kriminalci naokrog spet pričeli pošiljati lažna e-sporočila, v katerih se predstavljajo kot Davčna uprava Republike Slovenije, ki bi vam rada vrnila denar. Davčna uprava pod tem imenom ne obstaja že vrsto let, denar pa bi vam radi spletni kriminalci vzeli in ne vrnili.

Le nekaj dni potem, ko se je tudi v Sloveniji obeležil Svetovni dan varnostnega kopiranja, je Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) že zazvonila nov alarm glede spletnih prevar. Tako so v petek sodelujoči pri programu Varni na internetu (izvaja ga Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes), opozarjali, kako izjemno pomembno je ustvarjanje varnostnih kopij.

»Pozivamo k izdelavi varnostne kopije dragocenih dokumentov, fotografij in videoposnetkov. Hkrati želimo opozoriti na pogosto spregledane vidike naših digitalnih življenj – profile na družbenih omrežjih, osebne bloge in varnostne kode, ki prav tako potrebujejo varnostno kopijo,« so objavili v sporočilu za javnost. Kmalu zatem pa je sledilo opozorilo FURS, da ponovno krožijo lažna e-obvestila o preplačanih davkih.

V tem lažnem e-sporočilu Davčna uprava RS (ki ne obstaja več, saj se je že pred leti preimenovala v Finančno upravo RS, oz. FURS) sporoča, da je nekdo upravičen do vračila davka, a mora klikniti na povezavo in vnesti svoje podatke. Pri tem bi se moral posameznik najprej vprašati, kje je uradna odločba o vračilu domnevno preplačnih davkov v pisni obliki. FURS namreč zavezancev nikoli ne obvešča na takšen način.

V Sloveniji vsa uradna obvestila s strani kateregakoli državnega organa vedno prihajajo v pisni obliki prek klasičnih poštnih storitev, pogosto so pošiljke priporočene. Poleg tega pa FURS nikoli ne zahteva, da zavezanci vnašajo svoje osebne podatke ali podatke o transakcijskih računih v spletne povezave ali SMS-sporočila. To je drugi lahko prepoznaven znak, da gre za poskus vdora v vaše naprave, ki mu bo zagotovo sledilo izsiljevanje za denar.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.