Naslovnica Gospodarstvo Solata namesto orhidej in samooskrba Slovenije

Solata namesto orhidej in samooskrba Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo

Prekmursko podjetje Ocean Orhids iz Dobrovnika je zaradi pandemije pravkar spremenilo svojo ponudbo in namesto vzgoje orhidej začelo s pridelavo zelenjave. Novica najbrž ne bi bila tako zanimiva, če ne bi kazala, da se Slovenija skuša bolj opreti na domačo proizvodnjo hrane, saj bo uvoz najbrž postal precej bolj nepredvidljiv.

 Solata namesto orhidej in samooskrba Slovenije

V Dobrovniku sedaj namesto orhidej pridelujejo tudi solato (foto: gov.si)

 

Podjetje Ocean Orhids iz Dobrovnika je svojo osnovno aktivnost gojenja orhidej prilagodilo pandemiji in izrednemu stanju, ki ga je slednja povzročila. Ker je hrana trenutno precej bolj pomembna od rožic, so Prekmurci začeli svojo gospodarsko dejavnost dopolnjevati s pridelavo domače in s preizkušeno tehnologijo gojene zelenjave. Hitra prilagoditev novemu stanju na trgu je primer, kako bi lahko slovenska podjetja povečala samozadostnost države.

Tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) se namreč glasno zavzema za to, da bi bile proti-krizne naložbe v Sloveniji namenjene tudi povečanju domače pridelave hrane. Tako bi bila Slovenija manj odvisna od uvoza iz sosednjih držav. Sicer gre v tem primeru za zelenjavo, a bi veljalo razmišljati bolj na široko. Glede na spreminjajoče se izredne ukrepe po svetu namreč vsak uvoz postaja precej bolj tvegan, kot je bil še pred dobrim mesecem.

Seveda v Republiki Sloveniji brez birokratskih komplikacij ne gre, česar se zavedajo tudi na MKGP. »Ministrica je glede administrativnih težav, ki se pojavljajo ob tovrstnih poslovnih idejah dejala, da če gre za objekte, ki so namenjeni drugi pridelavi in jih lahko v najkrajšem času preusmerimo na pridelavo hrane, moramo prilagoditi vse postopke za postavitev tovrstnih kmetijskih objektov.

Napovedala je še, da bo ministrstvo pripravilo akcijski načrt, s katerim bi v najkrajšem času pridelovalce spodbudili za čim večjo pridelavo, temu pa bodo prilagojeni tudi črpanje evropskih sredstev in postopki, ki morajo teči čim hitreje in brez administrativnih težav. Zato z ministrom za okolje in prostor že potekajo dogovori in aktivnosti, da se težave rešijo,« sporočajo z MKGP.

Če pa na to povsem slovensko zgodbo gledamo s širšega zornega kota, pa je moč ugibati, ali se čas globalizacije in neoliberalizma morda počasi že izteka. Zaradi pandemije bodo namreč države najprej morale poskrbeti za svoje državljane in najbrž bo v prihodnjih mesecih prišlo tudi do protekcionističnih ukrepov, ki bodo ogrozili ‘svobodno’ oziroma prosto  globalno trgovino, kakršno smo spoznali v zadnjih 3 desetletjih.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.