Naslovnica Slovenija Šolanje slovenskih otrok v tujini je vse bolj priljubljeno

Šolanje slovenskih otrok v tujini je vse bolj priljubljeno

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se točno opoldan v ljubljanskem hotelu Slon začenja sejem o izobraževanju slovenskih šolarjev in dijakov v tujini ‘World education fair’. Šolanje v tujini je sicer vse bolj priljubljeno, tako da se zanj odloča tudi vse več srednješolcev, oziroma njihovih staršev.
Šolanje slovenskih otrok v tujini je vse bolj priljubljeno

Prizor s sejma World education fair (foto:

Sejma o izobraževanju v tujini, imenovanega ‘World education fair’, kar tri leta ni bilo na pregled. Danes pa se ta zanimiv sejem končno vrača in sicer se bo v ljubljanskem hotelu Slon pričel ob 12. uri. Na njem se bodo tokrat pojavila zastopstva večjega števila univerz in srednjih šole iz vse EU in iz Združenega kraljestva, skupno pa bo predstavljenih več kot 150 različnih študijskih programov ter specializacij.

»Učencem, dijakom in študentom bodo na voljo informacije o mednarodni maturi, študijskih programih in specializacijah v angleščini. Govora bo štipendijah in študentskih posojilih, dogodek pa bo omogočil tudi individualna karierna svetovanja. Med sodelujočimi bodo tudi nekatere izmed najbolje rangiranih izobraževalnih institucij na svetu,« so sporočili iz slovenske pisarne družbe Integraledu, ki stoji za organizacijo sejma.

Pri Integraledu, kjer mladim pomagajo pri vpisu na študij v tujino, so v zadnjih petih letih svetovali več sto mladim Slovencem in Slovenkam. Med najpogostejšimi razlogi za študij v tujini, ki so jih dijaki in študenti navedli, so bili želja po spoznavanju drugih držav, kultur, kulinarike in jezika, večje možnosti za zaposlitev v državi študija in tudi v Sloveniji, ter ugodne cene šolnin za nekatere izmed najboljših univerz na svetu.

Poleg tega so vzroki za šolanje v tujini še pridobivanje življenjskih izkušenj in znanja. ki jih akademsko izobraževanje ne ponuja, možnost sprotnega opravljanja izpitov skozi vso leto in ne le med semestralnimi počitnicami kot v Sloveniji, pa tudi širši izbor študijskih programov. Pojasnili so še, da slovenski dijaki na univerzah v tujini največkrat študirajo psihologijo, mednarodno poslovanje, menedžment ter študije s področja informacijske tehnologije.

Zadnje čase so vse bolj priljubljene še medicina, veterina, kemija, biologija ter celo morska biologija in študije o konjih. Poleg dijakov pa se za šolanje v tujini odloča tudi vse več srednješolcev oziroma njihovih staršev. Največkrat se slovenski starši za šolanje v tujini odločijo, če imajo zelo nadarjenega otroka za šport (zelo lep primer je Luka Dončić), za umetniška ali pa za akademska področja.

Letos se sicer na sejmu izobraževanja predstavljajo predvsem srednje šole iz Združenega kraljestva in iz Nemčije, kjer  šolanje poteka v angleščini oziroma v nemščini. Velja pa še dodati, da so se od vstopa Slovenije v EU opazno zmanjšale družbene razlike iz preteklosti, ko je bilo šolanje v tujini za Slovence velikokrat enostavno predrago in so si ga lahko privoščili le najbogatejši sloji prebivalstva.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.