Naslovnica Kronika Prepovedane snovi za madžarski amfetamin so spet obstale v Kopru

Prepovedane snovi za madžarski amfetamin so spet obstale v Kopru

Avtor: Spletno Uredništvo
Finančna uprava Republike Slovenije je v koprski Luki ponovno zaplenila večjo količino prepovedanih sestavin za proizvodnjo amfetamina. Enako kot pred tremi leti, ko so zaplenili prvo podobno pošiljko, je bil tovor iz Kitajske tudi tokrat namenjen na Madžarsko.
Prepovedane snovi za madžarski amfetamin so spet obstale v Kopru

Ena od skupno 120 zaplenjenih vreč z malce drugačno vsebino (foto: FURS/gov.si)

Julija leta 2019 so uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) v Luki Koper zasegli 2 toni metil 3-okso-2-fenilbutanoata (MAPA). Ta snov se uvršča med predhodne sestavine za izdelavo prepovedanih drog, ki so uvrščene na EU seznam spremljanja nekontroliranih substanc. MAPA nima nobene druge omembe vredne vrste uporabe, razen te, da nujna pri izdelavi BMK-ja (benzil metil keton).

BMK pa je ključna predhodna sestavina za proizvodnjo oziroma sintezo prepovedanih drog amfetamina in metafetamina. Tokrat so delavci FURS-a v kontejnerju, ki je bil naložen z magnezijevim sulfatom, odkrili in zasegli 120 vreč v skupni teži več kot tono in pol BMK-ja (tudi imenovanega fenil-2-propanon). Torej so ‘uvozniki’ tokrat želeli preskočiti eno fazo proizvodnje, kar pa jim po zaslugi uslužbencev FURS-a le ni uspelo.

»Ko je 12. avgusta 2022 priplula v Luko Koper ladja s Kitajske, na kateri je bilo 1.383 kontejnerjev, so uslužbenci Finančnega urada Koper, ki se ukvarjajo z analizo tveganja, izbrali določeno število kontejner za kontrolo. Po uradnih podatki uvoznika je bilo v kontejnerju deklarirano blago MAGNESIUM SULPHATE v količini 20 palet, bruto teže 18,6 tone. Med pregledom blaga je bilo ugotovljeno, da se je v različnih vrečah, kljub identični embalaži, nahajalo različno blago.

Ker je obstajal sum, da gre v enem ali drugem primeru (ali v obeh) za prepovedano drogo, je bil opravljen hitri test na prepovedane droge,« so postopek pojasnili s FURS-a. Njihove slutnje je kmalu zatem tudi uradno potrdil rezultat testiranja, ki je nakazal na prisotnost prepovedane droge amfetamin. S FURS-a so zato obvestili slovensko Kriminalistično policijo, ki je nato preiskavo prevzela v svoje roke.

Prav zaradi nadaljnje preiskave so o avgustovski najdbi spregovorili šele sedaj, ko smo že v mesecu oktobru. Poleg tega pa so s FURS-a pojasnili le še to, da je bil tokrat po podatkih iz deklaracije in uvoznega računa pošiljatelj družba iz Kitajske, uvoznik družba na Madžarskem, končni prejemnik blaga pa naj bi bila celo tretja družba, ki se nahaja na Nizozemskem.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.