Naslovnica Gospodarstvo Sofinancirali bodo štiri inovativne projekte

Sofinancirali bodo štiri inovativne projekte

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pravkar zaključilo z obravnavo vlog prispelih na Javni razpis Eurostars 3 za leto 2022. Za sofinanciranje so bili odobreni štirje projekti podjetij Labena d. o. o., Echo d. o. o., Izoelektro d. o. o. in Metronik d. o. o., skupna vrednosti sofinanciranja pa bo 1,1 milijona evrov.
Sofinancirali bodo štiri inovativne projekte

Podjetje Izoelektro d.o.o. bo razvilo nov pametni odvodnik prenapetosti iRAM (foto: FB Izoleketro d. o. o.)

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je pojasnilo, da je ‘Javni razpis Eurostars’ mednarodni program, v katerem sodeluje 37 držav. Poleg tega, da predstavlja odlično platformo za internacionalizacijo podjetij, jim tudi omogoča, da s partnerji sodelujejo v raziskovalno razvojnih in tehnološko naprednih projekti najvišjega nivoja. Na MGRT so pravkar zaključili z obravnavo vlog, ki so prispele na ‘Javni razpis Eurostars 3 za leto 2022’.

Za sofinanciranje so bili med 14 prispelimi vlogami nazadnje odobreni 4 projekti. Prvi je projekt ‘Okoljski DNA – prediktivna metoda za nadzor bolezni v gojilnicah rib in akvalkulturi (vzreji rib)’ podjetja Labena d.o.o. v višini 297.353 evrov, drugi pa projekt ‘Respirometer za izvedbo presejalnih in certifikacijskih testov biološke razgradnje v tleh, sladkovodnih in morskih okoljih’ podjetja Echo d.o.o. v višini dobrih 294.359 evrov.

Tretji za sofinanciranje odobreni projekt se imenuje ‘Inteligenten sistem za oddaljen nadzor električnih odvodnikov’, pripravilo ga je podjetje Izoelektro d.o.o. in so mu namenili 299.470 evrov, medtem ko so projektu ‘Programsko orodje, ki temelji na umetni inteligenci, za sprotno stabilizacijo proizvodnega procesa in pospešeno izdajo proizvedenih zdravil na trg za farmacevtsko industrijo’ podjetja Metronik d.o.o. namenil 208.817 evrov.

»Na MGRT smo v letu 2022 razpisali 45 milijonov evrov sredstev za raziskovalno razvojne projekte s področja krožnega gospodarstva in tudi v novi finančni perspektivi si bomo prizadevali za spodbujanje razvojno-raziskovalnih in inovativnih dejavnosti,« so še dodali z MGRT.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.