Naslovnica Šport Slovensko športno plezanje se vrača domov

Slovensko športno plezanje se vrača domov

Avtor: Spletno Uredništvo
Planinska zveza Slovenije je spomnila, da bo letos Slovenija spet gostila tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju, a bo 2. in 3. septembra ta prestižni dogodek prvič na sporedu v Kopru. Pravzaprav se s tem športno plezanje vrača domov, saj se je v naši državi razcvet te discipline, kjer je Janja lani Garnbret postala prva zmagovalka v zgodovini olimpijskih iger, pričel prav v koprski občini in sicer na naravnih plezalnih stenah v Ospu.
Slovensko športno plezanje se vrača domov

Reprezentančna gneča na uradni predstavitvi tekmovalne sezone 2020 v Kopru (foto: SJ)

Slovenija bo tudi letos gostila tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju, kar bo v letu po zgodovinski zlati medalji Janje Garnbret na Olimpijskih igrah v Tokiu še toliko bolj privlačen dogodek. Sicer je bil vse od leta 1996 Kranj prizorišče tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, na lanski tekmi pa je prav zlata olimpijka Janje Garnbret prišla do svoje rekordne zmage na domačem prizorišču.

Letos pa bo slovenska postaja svetovnega pokala v Kopru, kjer že vrsto let uspešno deluje sodoben športno-plezalni center. 2. in 3. septembra se v Slovenski Istri ne obeta le mednarodni tekmovalni dogodek vrhunskega nivoja, ampak bodo gostitelji pripravili bogat spremljevalni program, oziroma pravi festival športnega plezanja. Pravzaprav se s tem slovensko športno plezanje vrača domov.

Razcvet te športne panoge, v kateri je Janja Garnbret lani osvojila sploh prvo zlato medaljo v zgodovini olimpijskih iger, se je namreč že v 80. letih prejšnjega stoletja pričel prav v koprski občini in sicer na naravnih plezalnih stenah kraškega roba v Ospu. S Planinske zveze Slovenije so spomnili, da je bila prav v Ospu leta 1988 na vrsti prvo tekmovanje v športnem plezanju na slovenskih tleh.

Sicer so na zunanji strani koprskega plezalnega centra že decembra pričeli graditi novo plezalno steno, ki bo skupaj z že obstoječo infrastrukturo združevala discipline balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja.  Približno 737.000 evrov vredno gradbeno investicijo bodo predvidoma zaključili sredi poletja, tako da bo novo prizorišče pravočasno na voljo za treninge in nato tudi za tekmo svetovnega pokala.

Plezalni center Koper, ki se že vse od otvoritve ponaša s sodobno notranjo balvansko steno, bo tako kot prvi v Sloveniji na enem mestu združeval vse tri klasične plezalne discipline. Zato bo lahko gostil vsa največja mednarodna športnoplezalna tekmovanja, poleg tega pa bo najbrž prevzel vlogo uradnega pripravljalnega centra za slovensko reprezentanco (katere člani  sicer redno obiskujejo poligone na ŠRC Bonifika).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.