Naslovnica Magazin Slovenski superračunalniški centri bodo kmalu odprli vrata

Slovenski superračunalniški centri bodo kmalu odprli vrata

Avtor: Spletno Uredništvo
Bliža se Dan odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov. V ponedeljek, 18. oktobra, si bo moč tako od blizu ogledati superračunalnike v Maribru, Ljubljani, Novem mestu in Novi Gorici ter od strokovnjakov izvedeti vse o njih. Prav tako bo na voljo poseben ogled prek spleta.
Mariborski Vega je en najzmogljivejših superračunalnikov na svetu (foto: Arnes/Sling)

Na Dan odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov bodo možni ogledi superračunalnikov EuroHPC Vega na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru, Arctur-2 v podjetju Arctur v Novi Gorici, HPC Trdina na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu ter superračunalniške gruče Akademske in raziskovalne mreže Slovenije – Arnesa ter Instituta Jožef Stefan na Teslovi ulici v Ljubljani.

»Program vsakega ogleda bodo sestavljale različne predstavitve: tehnologije in njene uporabe, razvoja superračunalništva v Sloveniji, naučili vas bomo uporabljati superračunalnike in vam povedali, kako vam lahko pri tem pomagamo. Seveda vas bomo peljali tudi na voden ogled superračunalnika,« so v izjavi za javnost, ki je hkrati vabilo k ogledu, pojasnili partnerji konzorcija Sling na čelu z Arnesom.

Že od zagona superračunalništva v Sloveniji leta 2009 so se ustanove in uporabniki povezali v konzorcij SLING – Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje, ki ga vodijo na Arnesu. Za tiste, ki se Dneva odprtih vrat (ponedeljek, 18. oktobra) ne bi mogli osebno udeležiti na nobeni od predvidenih lokacij, bodo ob 17. uri pripravili tudi predstavitev Vege in ostalih slovenskih superračunalnikov prek spletnega prenosa v živo.

Sling sicer sodeluje z mednarodnimi pobudami, kot so italijanska Società Big Data in avstrijski Vienna Scientific Cluster, Partnerstvo za napredno računalništvo v Evropi PRACE ter evropsko superračunalniško pobudo EuroHPC. Hkrati je Sling tudi član konzorcija Leonardo, ki v Italiji gradi enega največjih sistemov EuroHPC, poleg tega pa podpira tudi največjo slovensko iniciativo na področju superračunalništva – projekt HPC RIVR.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.