Naslovnica Gospodarstvo Slovenski primanjkljaj je julija narasel za najmanj 200 milijonov evrov

Slovenski primanjkljaj je julija narasel za najmanj 200 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za finance je pravkar objavilo redno poročilo o finančnih tokovih v Republiki Sloveniji in sicer so tokrat pripravili podatke od začetka letošnjega januarja do konca julija. Tudi v tem poročilu ima pandemija koronavirusa Covid 19 osrednjo vlogo. Zaradi spomladanske ohromitve gospodarskih dejavnosti se primanjkljaj RS še naprej veča in je konec julija narasel na 2,2 milijardi evrov.

Slovenski primanjkljaj je julija narasel za najmanj 200 milijonov evrovEna redkih pozitivnih novic v poročilu je ta, da se je dinamika upadanja proračunskih prihodkov v mesecu juliju upočasnila (foto: maxpixel.net)

 

V najnovejšem dokumentu Ministrstva za finance so se znašli podatki za obdobje od prvega januarja do zadnjega dneva meseca julija leta 2020. V zadnji številki ‘Pregleda javnofinančnih gibanj’ je zapisano, da so prihodki državnega proračuna Republike Slovenije v prvih sedmih mesecih letošnjega leta dosegli nekaj manj kot 5,1 milijarde evrov.

To pa je kar 12,3 odstotka manj prihodkov kot v enakem obdobju lanskega leta. Ta razlika je rezultat upada davčnih prihodkov, za katere je bila spomladi kriva pandemija koronavirusa. Številke so vsekakor zaskrbljujoče, a niso presenetljive, saj je bilo moč že sredi marca napovedati, da bo trend naslednjih mesecev negativen.

Tako je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta RS zabeležila nekaj manj kot 7,3 milijarde evrov odhodkov. To je kar za četrtino (natanko 25,2 odstotka ) več kot v prvih sedmih mesecih leta 2019. Proračun Republike Slovenije je tako v prvih sedmih mesecih leta 2020 zabeležil primanjkljaj v višini približno 2,2 milijarde evrov.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo poleg državnega proračuna dopolnjujejo še preostale tri javne blagajne (Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračuni občin), je v zabeležila približno 10,4 milijarde evrov prihodkov ter 12,6 milijarde evrov odhodkov.

Razlika 2,2 milijardi je tako skoraj identična razliki v državnem proračunu. Vendar pa so julijski finančni izkazi tudi opazno slabši od junijskih. Državni proračun je namreč v prvih šestih mesecih izkazal primanjkljaj v višini približno 1,9 milijarde evrov, v konsolidirani bilanci javnega financiranja pa je primanjkljaj tedaj dosegel okrogli 2 milijardi evrov.

Julija se je torej finančno stanje slovenke države poslabšalo kar za 200 oziroma 300 milijionov evrov. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.