Naslovnica Gospodarstvo Slovenski obisk sejma vojaške tehnologije

Slovenski obisk sejma vojaške tehnologije

Avtor: Spletno Uredništvo

Med 17. in 21. februarjem 2019 bo v prestolnici Združenih arabskih emiratov, Abu Dhabiju, potekal sejem vojaške industrije IDEX. Dogodek predstavlja osrednjo obrambno varnostno prireditev na celotnem območju Bližnjega vzhoda in severne Afrike, na njem pa se bo pod okriljem SPIRIT Slovenija predstavljalo tudi sedem slovenskih podjetij in dve instituciji.

Idex 1Ker vojaškim spopadom po svetu ni videti konca, ima biznis s prodajo vojaške tehnologije lepo prihodnost (foto: Spirit Slovenija/arhiv IDEX)

 

Sejem vojaške industrije IDEX poteka v Združenih arabskih emiratih (ZAE) vsako drugo leto že od leta 1993, na njem pa predstavljajo najnovejše dosežke na področju orožja in vojaške tehnike kopenske vojske, letalstva, protizračne obrambe in vojne mornarice. Na zadnjem sejmu leta 2017 (potekal je pod pokroviteljstvom predsednika in vrhovnega poveljnika vojske ZAE, šejka Kalifa bin Zajeda), na 133.000 kvadratnih metrih predstavilo 1.235 razstavljavcev iz 172 držav.

Poleg tega je bilo postavljenih 39 nacionalnih paviljonov, medtem ko je dogodek obiskalo več kot 100.000 obiskovalcev iz 142 držav. Sejem IDEX je edina mednarodna obrambna razstava in konferenca arabskem svetu oz. v regiji MENA (Middle East and North Africa). Zato je edinstvena priložnost za vzpostavitev in krepitev odnosov s ključnimi nosilci odločanja iz vladne, vojaške in obrambne industrije iz celotne regije, kateri ne manjka bogatih posameznikov in držav.

“Pomemben del sejma so različna srečanja, strokovne konference in številni dogodki, na katerih ključni igralci in strokovnjaki z obrambnega področja razpravljajo o največjih izzivih, s katerimi se sooča industrija in iščejo morebitne rešitve. Najbolj zanimiv del sejma za obiskovalce pa predstavljajo testne vožnje, dnevni prikazi oborožitve in opreme, poskusna streljanja in streljanja na tarče z različnimi oborožitvenimi sistemi,” so pojasnili na javni agenciji Spirit Slovenija.

Že vrsto let je del sejma tudi ‘Mornariška obrambna razstava – NAVDEX’, na kateri lokalni in mednarodni razstavljavci, specializirani za pomorsko in obalno varnostno tehnologijo predstavljajo zadnje dosežke na področju ladjedelniških tehnologij, ladijskih sistemov in oborožitve ter protipiratskih ukrepov. Letos na tej konferenci pričakujejo več kot 100 razstavljavcev iz 23 dežel. 

»Prednost skupinskega nastopa vidimo v promociji Slovenije kot konkurenčne in gospodarsko močne države, ki jo najbrž ne bi prepoznali, če bi se predstavljali posamezno. Prav tako pa se spoznavamo in povezujemo podjetja, ki predstavljamo Slovenijo skupaj na sejmih kot je IDEX. Pričakujemo, da bomo zbudili pozornost morebitnih novih strank in na ta način začeli pogovore o sodelovanju.

Sicer že nekaj let intenzivno sodelujemo z Bližnjim vzhodom, tako da je za krepitev sodelovanja potrebna tudi udeležba na tovrstnih sejmih. Naše podjetje je nišno, zato so naše priložnosti na trgih, kjer kupci iščejo njim na kožo pisane oziroma prilagojene rešitve. Sami namreč lahko ponudimo celovite rešitve z upoštevanjem kupčevih želja, to je unikaten izdelek po meri kupca. In arabski trgi vsekakor predstavljajo priložnost za nas,« je povedal Marjan Hudoklin, Arex, d. o. o.:

Na skupinskem razstavnem prostoru velikosti 86 kvadratnih metrov se bo pod okriljem SPIRIT Slovenija letos skupaj predstavilo sedem slovenskih podjetij in dve instituciji. Poleg že omenjenega Arex d. o. o., bodo na sejmu prisotni še Armas d. o. o., C – Astral d. o. o., Dat – Con d. o. o., Prevent & Deloza d. o. o., Timtec d. o. o., Valhalla Turrets d. o. o. in Grozd obrambne industrije Slovenije ter Ministrstvo za obrambo RS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.