Naslovnica Gospodarstvo Slovenski javni dolg se še naprej zmanjšuje

Slovenski javni dolg se še naprej zmanjšuje

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za finance, Direktorat za proračun, Direktorat za zakladništvo ter Služba za fiskalno in ekonomsko politiko so skupaj izdali sporočilo za javnost o financah Republike Slovenije v lanskem letu. Podatki potrjujejo, da je bilo leto 2019 pozitivno, saj se je javni dolg zmanjšal. Letos in prihodnje leto naj bi bilo še bolje, čeprav podatki temeljijo na predvidevanjih o proračunih za ti dve leti, ki se lahko hitro spremenijo.

Slovenski javni dolg se še naprej zmanjšujeSlovenske finance nedvomno gredo v pravo smer, toda neznank za letos in leto 2021 je še precej (foto: pixabay.com)

 

Po izračunih Ministrstva za financ (MF), Direktorata za proračun, Direktorata za zakladništvo ter Službe za fiskalno in ekonomsko politiko je Slovenija lani nadaljevala z uspešno finančno politiko. V letu 2019 se je tako tako javni dolg znižal na 66,4 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), oziroma na 31,85 milijarde evrov. Za primerjavo je pomemben podatek, da je slovenski javni dolg leto prej (2018) znašal 70,4 odstotkov BDP oziroma 32,22 milijarde evrov.

Poleg tega se v Republiki Sloveniji nadaljuje tudi zmanjševanje obresti na dolg državnega proračuna. Lani smo namreč za te obresti namenili 784,9 milijona evrov, medtem ko smo jih predlani (2018) kar 860,6 milijona evrov. Razlike je torej kar za 60,7 milijona evrov. V letu 2020 naj bi po predvidevanjih za obresti javnega dolga porabili še manj in sicer 752 milijonov evrov ter se prihodnje leto spustili pod mejo700 milijonov na 697,3 milijona evrov.

“Po letošnjih dveh mesecih ugotavljamo, da preliminarni podatki izvrševanja državnega proračuna kažejo ugodno sliko. Čeprav dinamika po posameznih mesecih ni linearna in je ne smemo nekritično primerjati med leti, smo v prvih dveh mesecih lanskega leta beležili 176 milijonov evrov primanjkljaja, leto 2019 pa smo zaključili z 225 milijonov proračunskega presežka. Letošnja prva dva meseca izkazujeta (le) 20 milijonov evrov primanjkljaja, ob načrtovanem proračunskem presežku 415 milijonov evrov,” so podrobneje pojasnili z MF.

Dokončno stanje javnega dolga za lansko leto bo Statistični urad RS (SURS) sporočil 31. marca 2020. Velja pa opozoriti, da so bile ocene za letos in leto 2021 pripravljene na podlagi trenutno predvidenih proračunov za to obdobje. Tudi morebitne posledice globalne epidemije koronavirusa Covid 19 razumljivo niso mogle biti vštete v izračune, saj jih še nihče ne more natančno predvideti in izraziti v številkah.

Glede na trenutne ocene Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) bomo sicer predvidoma letos javni dolg znižali na 62,1 % BDP oziroma 31,63 milijarde evrov, leta 2021 pa na 58,6 % BDP oziroma 31,38 milijarde evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.