Naslovnica Slovenija Podrobna analiza glede vzdrževanja gozdnih cest

Podrobna analiza glede vzdrževanja gozdnih cest

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je gostilo strokovni sestanek različnih državnih glede vzdrževanja gozdnih cest. Prisotni so se posvetili različnim temam, kot so analiza vzdrževalnih del, ozaveščanje javnosti o pomenu gozdnih cest, nadzor v gozdovih in financiranje vzdrževanje gozdnih cest.
Podrobna analiza glede vzdrževanja gozdnih cest

Čeprav tega niso posebej omenili, ponekod še niso odpravljene posledice lanske poletne ujme (foto: SJ)

Na skupnem delovnem sestanku so bili prisotni predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), njegovega Direktorata za gozdarstvo in lovstvo, Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) ter Zveze lastnikov gozdov Slovenije (ZLGS). Udeleženci posveta so se posvetili različnim problematikam s področja vzdrževanja gozdnih cest v Sloveniji.

»Predstavnik ZGS je uvodoma prisotnim predstavil analizo vzdrževanja gozdnih cest na ravni Slovenije v zadnjih petih letih ter možne rešitve za naprej (pri vzdrževanju poudarek na ureditvi odvodnjavanja, glede poteka obstoječih gozdnih cest ob potokih, izvajanje tudi periodičnega vzdrževanja, ureditev režima uporabe gozdnih cest). V Sloveniji je sicer kar 12.285 km gozdnih cest.

Namenjene so predvsem gospodarjenju z gozdom in so sestavni del gozda. Kljub temu imajo javni značaj, zato jih praviloma lahko na lastno odgovornost uporabljajo tudi drugi uporabniki v skladu z režimom uporabe, kot ga določi Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) v sodelovanju z lastniki gozdov,« so pojasnili z MKGP. Ena od osrednjih tem sestanka pa je bila tudi analiza financiranja vzdrževanja gozdnih cest.

Trenutno se financiranje vzdrževanja zagotavlja iz pristojbin (lastniki gozdov), proračuna Republike Slovenije, lastnih sredstev lokalnih skupnosti in sredstva Gozdnega sklada. Program vzdrževanja pripravlja ZGS v sodelovanju z lokalno skupnostjo, za izvedbo pa skrbi lokalna skupnost v vseh gozdovih, ne glede na lastništvo. Predstavnik Direktorata za gozdarstvo in lovstvo je predstavil analizo plačil za vzdrževanje med leti 2017 in 2023.

Po analizi so sklenili, da KGZS pripravi nov predlog ureditve financiranja vzdrževanja gozdnih cest. Poleg tega so se strinjali, da je potrebno redno ozaveščanje javnosti o pomenu gozdnih cest in da ZGS začne z bolj intenzivnim izvajanjem nadzora v gozdovih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.