Naslovnica Slovenija Slovenska vojska bo še bolj sodelovala z domačo letalsko industrijo

Slovenska vojska bo še bolj sodelovala z domačo letalsko industrijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Vrh Ministrstva za obrambo je včeraj obiskal vodilni slovenski podjetji s področja letalstva – Pipistrel in C-Astral. Med obiskom je bil podpisan  tudi dogovor o preizkušanju ustreznosti šolanja za slovenske vojaške pilote z letali Pipistrel, najbrž pa so brezpilotna letala C-Astrala za vojaške potrebe še precej bolj zanimiva.
Mala brezpilotna letala so že danes nepogrešljivo orožje številnih oboroženih sil po vsem svetu (foto: MORS)

Podpisani dogovor o preizkušanju ustreznosti šolanja z letali podjetja Pipistrel s strani letalskih sil Slovenske vojske (SV) predvideva, da bo SV izvajala preizkuse glede šolanja svojih pilotov in tudi glede prenove sistema letalskega usposabljanja. Podjetje s sedežem v Ajdovšičini bo tako SV omogočilo uporabo letal Virus SW 121, letala Velis Electro, letala Panthera ter simulatorja Velis X-Alpha VR.

»Pipistrel bo tudi izvršil prešolanje pilotov inštruktorjev SV za letenje z navedenimi letali in usposobil mehanike SV za predpoletne preglede in osnovno vzdrževanje navedenih letal. Ministrstvo za obrambo bo izvedlo napredno testiranje ter prikaz zmogljivosti in uporabnosti Pipistrelovih letal za potrebe SV ter v zameno omogočilo Pipistrelu testiranje njegovih letal na območju letališča Cerklje ob Krki in na Počku,« so pojasnili z Ministrstva za obrambo (MO).

S Pipistrela pa pravijo, da so ponosni, ker bo SV prva, ki bo v svoje roke dobila neslišno električno letalo za osnovno šolanje kot del širšega programa. Na srečanju so se dogovorili tudi za posebno partnerstvo med MO in podjetjem Pipistrel, prek katerega naj bi pridobili več sredstev s strani zveze NATO in EU za nove razvojne projekte. Gre za prvi primer tako resnega sodelovanja med SV in slovensko letalsko industrijo.

V drugem delu obiska je vrh MO obiskal podjetje C-Astral, ki je med vodilnimi svetovnimi podjetji na področju manjših brezpilotnih letal. Njihova povila so že prisotna v več kot 70 državah, skupaj pa so jih prodali že več kot 400. Če je kdo še dvomil, kako pomembna so takšna brezpilotna povila, je bilo dogajanje med oboroženimi spopadi v Nagornem Karabahu več kot zgovorno.

Stran, ki je bila bolje opremljena z brezpilotnimi letali, je namreč dobila to vojno. Slovensko MO in Grozd obrambne industrije imata sicer že sklenjen program sodelovanja, ki opredeljuje tudi sodelovanje s podjetji na področju testiranja, raziskav in razvoja, podpira razvoj slovenske obrambne industrije ter njihovo nastopanje na tujih trgih, a doslej glede tega sodelovanja ni bilo slišati prav veliko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.