Naslovnica Gospodarstvo Negativni finančni trend se počasi izboljšuje

Negativni finančni trend se počasi izboljšuje

Avtor: Spletno Uredništvo
Direktorat za ekonomsko in fiskalno politiko ter Ministrstvo za finance sta na zadnji dan meseca junija, ko se izteka prva polovica leta 2021, objavili zadnji Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvih pet mesecev letošnjega leta. Podatki sicer niso pozitivni, saj jih je še vedno krojila pandemija koronavirusa, a se v zadnjih dveh mesecih le izboljšujejo.
Šele v aprilu in maju se je začel negativni trend popravljati (foto: pixinio.com)

Direktorat za ekonomsko in fiskalno politiko ter Ministrstvo za finance sta pravkar objavili nov Pregled javnofinančnih gibanj, v katerem so zbrani podatki za prvih pet mesecev leta 2021. Iz dokumenta je razvidno, da je proračun Republike Slovenije v tem časovnem obdobju zabeležil približno 4,51 milijarde evrov prihodkov. To je kar za 26,8 % več kot v enakem obdobju leta 2020, kar pa ni tako presenetljivo, kot se morda zdi na prvi pogled.

Lani je bilo med prvim valom pandemije prihodkov precej manj kot letos, ko je gospodarstvo lahko delovalo precej bolje, oziroma s precej manj zapleti. Seveda so zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov 19 narasli tudi odhodki in sicer za 21,2 %, to pa pomeni približno 5,86 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj Republike Slovenije je tako v prvih petih mesecih leta narasel na 1,34 milijarde evrov.

V zadnjem dokumentu so predstavljene tudi številke o mesečnih realizacijah ostalih blagajn javnega financiranja – Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin. Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo tvorijo te 4 javne blagajne, je v prvih petih mesecih leta zabeležila 8,58 milijarde evrov prihodkov in 9,84 milijarde evrov odhodkov.

Razlika, ki je seveda negativna, tako znaša 1,26 milijarde evrov. Vendar pa se je stanje v primerjavi s prvim kvartalom letošnjega leta, oziroma s podatki za prve tri mesece leta 2021, celo izboljšalo! Konec meseca marca je namreč negativna razlika znašala 1,3 milijarde evrov. V zadnjih dveh mesecih se je torej stanje popravilo za okroglih 40 milijonov evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.