Naslovnica Gospodarstvo Slovenija včeraj odplačala 1,5 milijarde evrskih obveznic

Slovenija včeraj odplačala 1,5 milijarde evrskih obveznic

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za finance je objavilo podatke o odplačilu državnih obveznic v znesku 1,5 milijarde evrov ter o načrtovanem letošnjem znižanju javnega dolga, Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja pa je odobrila za 2,5 milijona evrov sredstev za panogo lesarstva.

Včeraj se je preselil zajeten kup denarja (foto: pixavay.com) 

 

Ministrstvo za finance (MF) je objavilo poročilo, da je Republika Slovenija včeraj odplačala 1,5 milijarde evrskih obveznic, ki jih je izdala pred 10 leti (z obrestno mero 4,375 %). Ta znesek sicer predstavlja štirideset odstotkov od skupno 3,7 milijarde evrov dolga državnega proračuna, ki zapade v letošnjem letu.

»Refinanciranje teh obveznosti je RS že zagotovila v okviru izvršenega dolgoročnega zadolževanja v začetku januarja 2021, ko je bilo izdanih 2,2 milijarde evrov dolgoročnih evrskih obveznic po negativni povprečni obrestni meri -0,05%, s povprečno preostalo ročnostjo izdanega dolga 12,2 let,« so pojasnili z MF.

Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja pa je objavila rezultate razpisa za ‘naložbe v pred industrijsko predelavo lesa iz PRP 2014-2020 za leto 2020′. Odobrenih je bilo 67 vlog v skupni vrednosti 2,5 milijona evrov. Razpis je bil objavljen 7. avgusta 2020, oddaja vlog v elektronski sistem pa je do 30. septembra 2020.

Razpisanih je bilo 4,5 milijona evrov nepovratnih sredstev, nakar je bilo oddanih 75 vlog, vlagatelji pa so skupno zaprosili za 3,3 milijona evrov sredstev. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je nazadnje odobrila 67 vlog, katerih skupna vrednost dosega le 2,5 milijona evrov. 2 milijona evrov sta tako ostala neizkoriščena.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.