Naslovnica Šport Lukašenku so odvzeli letošnje svetovno prvenstvo v hokeju na ledu

Lukašenku so odvzeli letošnje svetovno prvenstvo v hokeju na ledu

Avtor: Spletno Uredništvo

Kot je bilo moč pričakovati, je po umiku pokroviteljev, ki je bil povezan z aktualnim političnim dogajanjem, Belorusija včeraj ostala brez svetovnega prvenstva v hokeju. Mednarodna hokejska zveza IIHF, ki ji je odvzela SP, se še ni odločila, ali bo poleg drugega prvotno predvidenega gostitelja Latvije vskočil še kdo, ali pa bodo Latvijci tekmovanje izpeljali kar sami.

Lukašenku so odvzeli letošnje svetovno prvenstvo v hokeju na leduOdločitev o odvzemu je namenjena predvsem tema dvema hokejistoma iz kategorije veteranov – prvi je beloruski predsednik Lukašenko, drugi pa ruski predsednik Putin, medtem ko je fotografija nastala med testiranjem olimpijskega ledu v Sočiju 2014 (foto: president.gov.by)

 

Tekme svetovnega prvenstva v hokeju na ledu IIHF 2021 bi po prvotnih načrtih med 21. majem in 6. junijem letošnjega leta morale potekati v latvijski prestolnici Rigi in v beloruski prestolnici Minsku. Vendar pa so različne evropske javne organizacije v zadnjih tednih začele pozivati Mednarodno hokejsko zvezo IIHF, naj Belorusiji odvzamejo gostiteljstvo in sicer zaradi napetih političnih razmer v državi.

Zadeve pa so se spremenile včeraj dopoldan, ko so mednarodne tiskovne agencije začele poročati o umiku vrste večjih pokroviteljev, kar se je dogajalo tik pred zasedanjem Sveta Mednarodne zveze za hokej na ledu (IIHF). Prva se je že prejšnji teden umaknila Nivea, sledila je Škoda, nazadnje pa še Liqui Moly. Vmes so se vrstili tudi politični pritiski, saj naj bi bil predsednik Beloruske hokejske zveze Dmitrij Baskov osebno vmešan v smrt protestnika Romana Bondarenka.

Svet Mednarodne zveze za hokej na ledu (IIHF) se je, zaradi vsega tega in dejstva, da se varnostne razmere v Belorusiji še zaostrujejo, včeraj popoldan dokončno odločil, da se beloruski prestolnici Minsku in s tem predsedniku Aleksandru Lukašenku, ki je zaprisežen hokejist, odvzame gostiteljstvo tekem letošnjega SP v hokeju na ledu in da se ti dvoboji preselijo na drugo prizorišče. Da se je pripravljal takšen razplet, je že v petek namignil predsednik IIHF Rene Fasel. 

Slednji je za rusko državno tiskovno agencijo TASS povedal tudi, kako se je Latvija sama ponudila, da bo na dveh igriščih v Rigi gostila vse tekme prvenstva v hokeju. Predsednik je še dejal, da je ponudba za gostiteljstvo prišla tudi z Danske in da so bili v teku celo še pogovori s Slovaško. Mediji so sicer kot možnega sogostitelja omenjali tudi Češko, vendar pa se na IIHF o tem  do včeraj zvečer še niso odločili.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.