Naslovnica Kronika Evropska policijska akcija nadzora nad tovornimi vozili in avtobusi

Evropska policijska akcija nadzora nad tovornimi vozili in avtobusi

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden tudi v Sloveniji poteka evropska policijska akcija nadzora nad tovornimi vozili in avtobusi. Evropska akcija nosi ime ‘Truck & Bus’, koordinira jo Evropska mreža prometnih policij ROADPOL in bo trajala vse do nedelje.
Slovenski policist v eni izmed prejšnjih akcij preverjanja tovorov (foto: policija.si)

Tokrat v času trajanja vseevropske akcije nadzora nad tovornimi vozili in avtobusi ‘Truck & Bus’ slovenski policisti največ pozornosti posvečajo klasičnim ‘tovornjakarskim’ kršitvam glede prekoračitvami časa vožnje, prehitevanja drugih tovornih vozil, ustreznosti tovora in obremenjenosti vozil. Poleg tega so pozorni tudi na ostale kršitve predpisov, kot so neuporaba varnostnega pasu, uporaba mobilnih telefonov med vožnjo in prekoračitve dovoljene hitrosti.

»V letošnjem letu se je zgodilo 1.794 prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil, v katerih je umrlo 5 voznikov, 9 je bilo hudo telesno poškodovanih, 77 pa lahko telesno poškodovanih. Število prometnih nesreč se je glede na enako lansko obdobje povečalo za 3,3 %. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil sta nepravilen premik z vozilom in nepravilna stran oziroma smer vožnje,« sporočajo s slovenske Policije.

Poleg tega pa so predstavili zaskrbljujoč podatek, da so letos vozniki tovornih vozil napravili že več kot 32.270 kršitev cestno-prometnih predpisov. Največ kršitve je bilo s področja prekoračitev hitrosti in uporabe telefona med vožnjo, vendar je številka zagotovo previsoka. Zato želijo sedaj prek te preventivne akcije, ki je fokusirana na voznike tovornih vozil in avtobusov, posredno povečati varnost vseh ostalih udeležencev v prometu.

Policija je ob tej priložnosti pripravila tudi vrsto praktičnih nasvetov, kot so poziv k zbranosti in pozornosti med vožnjo, izogibanje uporabi mobilnega telefona med vožnjo, upoštevanje ustrezne varnostne razdalje (ki je pri težjih vozilih daljša), pripenjanje varostnega pasu, pravilno pripenjanje tovora ter upoštevanje predpisanega časa vožnje, odmorov in počitkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.