Naslovnica Šport Slovenija v prvem bobnu brez večjih skrbi za rokometno EP 2020

Slovenija v prvem bobnu brez večjih skrbi za rokometno EP 2020

Avtor: Spletno Uredništvo

Bliža se žreb kvalifikacijskih skupin za naslednje moško evropsko prvenstvo v rokometu, ki ga bodo leta 2020 gostile tri države – Norveška, Švedska in Avstrija. Žreb skupin bo 12. aprila v norveškem Trondheimu, Slovenija pa ga bo začela kot ena od nosilk v prvem jakostnem bobnu.

rokomet bron coverBronasta ekipa z zadnjega SP si tudi zaradi dogajanja na letošnjem EP zagotovo želi znova poseči po medaljah (foto: rzs.si)

 

Po sledeh nogometa, košarke in odbojke je tudi rokomet začel deliti največje mednarodne prireditve med več držav prirediteljic. Tudi evropsko prvenstvo leta 2020 bodo tako gostile kar tri države. Poleg tega pa bo tudi sodelovalo največ reprezentanc doslej – namesto dosedanjih 16 bo nastopilo kar 24 reprezentanc.

Poleg treh držav gostiteljic EP (Avstrija, Norveška, Švedska) je na naslednje prvenstvo neposredno uvrščena tudi Španija, ki je zmagala na letošnjem sklepnem turnirju na Hrvaškem. Ostali bodo morali v kvalifikacije, ki se bodo pričele letos jeseni. Na EP se bodo uvrstile dve najboljši reprezentanci iz vsake od osmih kvalifikacijskih skupin ter še štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe.

Evropska rokometna zveza je pred žrebom, ki bo 12. aprila v Trondheimu, Slovenijo uvrstila v prvi jakostni boben. To pomeni, da se v kvalifikacijah ne more srečati s Francijo, Hrvaško, Nemčijo, Dansko, Belorusijo, Madžarsko in Makedonijo. Slovenija bi po kakovosti morala biti daleč pred ekipami iz četrtega in tudi tretjega bobna, resno konkurenco pa bi ji lahko predstavljala le katera od prvih petih ekip iz drugega bobna.  

Boben 1: Slovenija, Francija, Hrvaška, Nemčija, Danska, Belorusija, Madžarska, Makedonija.

Boben 2: Rusija, Češka, Poljska, Islandija, Srbija, Črna gora, BiH, Nizozemska, Portugalska (eno od zadnjih treh reprezentanc bo EHF pred žrebom uvrstila v tretji jakostni boben).

Boben 3: Latvija, Litva, Švica, Slovaška, Ukrajina, Izrael in Turčija.

Boben 4: Finska, Belgija, Estonija, Grčija, Romunija, Italija, Kosovo in Ferski otoki.

Tekmi prvega in drugega kola kvalifikacij bosta na sporedu med 24. in 28. oktobrom 2018, tretjega in četrtega med 10. in 14. aprilom 2019, petega in šestega pa med 12. in 16. junijem 2019, so še sporočili z Rokometne zveze Slovenije.

Slovensko izbrano vrsto sicer najprej čakajo dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki ga bosta prihodnje leto gostili Nemčija in Danska. Prvo tekmo kvalifikacij za SP 2019 bo Slovenija odigrala v soboto, 9. junija letos, ob 20. uri v koprski Areni Bonifika, povratno srečanje pa bo štiri dni kasneje v Veszpremu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.