Naslovnica Gospodarstvo Slovenija in Madžarska bosta sodelovali v avtomobilski industriji

Slovenija in Madžarska bosta sodelovali v avtomobilski industriji

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenski Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter madžarski minister za inovacije in tehnologijo László Palkovics sta ob delovnem obisku Maribora in Lendave postavila nove temelje za gospodarsko sodelovanje med državama na področju avtomobilske industrije.

Slovenija in Madžarska bosta sodelovali v avtomobilski industrijiNa Madžarskem danes sestavljajo vozila, oziroma proizvajajo rezervne dela za znamke Mercedes, Audi, Suzuki in Opel, že leta 1991 pa so proizvedli prvi madžarski serijski električni avtomobil – legendarni Puli Pingvin 4 (foto: John Lloyd/flickr.com)

 

Ministra sta odprla Slovensko-madžarsko tehnološko razvojno poslovno srečanje o avtomobilski tehnologiji, na katerem so predstavniki Madžarskega združenja proizvajalcev avtomobilskih delov in Slovenski avtomobilski grozd tudi podpisali nov dogovor o sodelovanju. Gre za področje internacionalizacije s posebnim poudarkom na spodbujanju investicij na obmejnih območjih, obenem pa sta se ministra zavzela še za povezovanje podjetij in univerz na področjih digitalizacije ter zelenih tehnologij.

»Za Slovenijo je avtomobilska industrija pomembna, saj prispeva 10 % k bruto domačemu proizvodu ter predstavlja 20 % slovenskega izvoza. Avtonomna in brezogljična vozila bodo v središču prihodnjega sistema mobilnosti. Le s sodelovanjem na obeh straneh meje, nam bo na eni in na drugi strani meje vsem skupaj bolje,« je ob tem povedal Minister  za gposdarski razvoj in tehmologijo (MGRT) Počivalšek in poudaril, da se je v projekt sodelovanja vključila tudi Univerza v Mariboru.

Slednja bo pomagala pri izgradnji testne steze za električna in avtonomna vozila v Zalaegerszegu. Ministra sta se popoldan srečala še z županom občine Lendava, Janezom Magyarjem. Govora je bilo o obmejnih območjih, ki naj bi bila čedalje bolj neatraktivna za delo in življenje ljudi, zaradi česar postajajo vse bolj neposeljena. Zato so izmenjali poglede o ukrepih, s katerimi bi spodbudili čezmejne investicije na teh območjih.

Poleg tega pa so spregovorili še o izkoriščanju lokalnih geotermalnih virov in inovativni brezogljični proizvodnji energije. Začete aktivnosti bo nadaljevala posebna strokovna skupina gospodarskih ministrstev Slovenije in Madžarske, ki se bo prvič srečala šele januarja prihodnje leto, a bodo tudi tedaj pretežno razpravljali o tem, kaj bi lahko naredili. “Trenutno gospodarsko sodelovanje med državama raste na vseh področij. Lani je trgovinska menjava znašala 2,4 mrd EUR, kar je 8,5 % več kot leto pred tem.

Izvozili smo 1,1 mrd EUR (+12,8 %) proizvodov in storitev ter uvozili 1,2 mrd EUR (+5,4 %). Slovenska podjetja so imela na Madžarskem za 28 mio EUR (+30,2 %) investicij, madžarska v Sloveniji pa 59,3 mio EUR (+82,5 %). Pozitiven trend je tudi na področju turizma, kjer je lani Slovenijo obiskalo 180.802 (+24,1 %) madžarskih turistov, ki so ustvarili 484.913 (+29,5 %) prenočitev. To Madžarsko uvršča na šesto mesto po pomembnosti za slovenski turizem,” pa so spomnili z MGRT. 

Včerajšnji delovni obisk in B2B dogodek za podjetja s področja avtomobilskih tehnologij sta bila prva konkretna koraka k realizaciji majskega dogovora med gospodarskima ministrstvima o krepitvi sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.