Naslovnica Gospodarstvo Slovenija, EU in ZN – vsi s(m)o za trajnostno gospodarstvo

Slovenija, EU in ZN – vsi s(m)o za trajnostno gospodarstvo

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je pravkar objavila za slovensko gospodarstvo pomembno novico in sicer je predstavila izhodišča, kako oblikovati bolj trajnostno Evropo do leta 2030. Trajnostno gospodarstvo je namreč tudi en en od temeljev slovenske politike. 

 Sustainable Development GoalsTudi Združeni narodi se zavedajo, da bi trajnostni prehod morali uveljaviti na globalni ravni, saj bo le tako učinkovit (foto:commons.wikimedia.org/Maria Gershuni)

 

V dokumentu za razpravo Evropske komisije je poudarek na ključnih temeljih politike za trajnostni prehod, kot so prehod na krožno gospodarstvo, bolj uravnotežen prehranski sistem ali večja energijska učinkovitost. Veliko pozornosti je posvečene tudi horizontalnim dejavnikom. Med njimi so izobraževanje, znanost, tehnologije, raziskave, inovacije in digitalizacija, pa tudi družbena odgovornost podjetij in na pravilih temelječa odprta trgovina.

“Komisija je predstavila tudi tri scenarije: krovna strategija EU za cilje trajnostnega razvoja, ki bi usmerjala ukrepe EU in držav članic; stalno vključevanje ciljev trajnostnega razvoja v vse ustrezne politike EU brez zahtev do posebnih ukrepov držav članic; več poudarka na zunanjem delovanju in združitev sedanjih visokih ciljev glede trajnostnega razvoja na ravni EU,” so zapisali v sporočilu za javnost Komisije. 

EU je sicer v zadnjih letih prevzela vodilno vlogo na področju trajnostnega razvoja, Slovenija pa je med največjimi zagovorniki trajnostnih rešitev. Podobno kot EU ima Slovenija visoke socialne in okoljske standarde, podpira pariški podnebni sporazum in inovativne zamisli, kot je krožno gospodarstvo. Komisija EU je predloge predstavila v okviru razprave o prihodnosti Evrope, ki jo je začela z objavo t. i. ‘Bele knjige o prihodnosti Evrope’ že 1. marca leta 2017. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.