Naslovnica Gospodarstvo Slovenija bo na Kitajskem razvijala zimske športe

Slovenija bo na Kitajskem razvijala zimske športe

Avtor: Spletno Uredništvo

Delegacija Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS je odpotovala na Kitajsko, kjer se bo po uradnem vabilu kitajskega Ministrstva za trgovino udeležila prvega kitajskega uvoznega sejma – China International Import Expo (CIIE 2018) v Šanghaju. Nato pa se bo ekipa ministra Zdravka Počivalška odpravila še v Peking, kjer bo potekal prvi slovensko-kitajski forum o razvoju zimskih športov – 1. China-Slovenia Winter Sport Development Forum 2018.

 Z uvoznim sejmom želi Kitajska podpreti liberalizacijo trgovine in gospodarsko globalizacijo, predvsem pa odpreti kitajski trg (foto: FB CIIE)

 

Namen slovenskega obiska na prvem mednarodnem kitajskem uvoznem sejmu je sodelovanje in okrepitev gospodarskih odnosov s Kitajsko, okrepiti vlogo Slovenije v okviru pobude BRI (Belt and Road Initiative), predstavitev obstoječih ukrepov za potencialne investitorje, posredovanje informacij o slovenskem poslovnem in investicijskem okolju ter okrepitev turističnega sodelovanja med državama. Na dogodku po informacijah s strani Kitajske pričakujejo več kot 150.000 kitajskih kupcev.

Sejem CIIE v Šanghaju je v letu 2018 največji dogodek v okviru BRI in omogoča predstavitev izdelkov in storitev zelo širokega spektra podjetij oziroma gospodarskih panog. Organizatorji pričakujejo udeležbo najboljših podjetij, ki bi rada izvažala na Kitajsko, ter podjetij, ki imajo skupne visokotehnološke projekte s kitajskimi partnerji. Na sejmu bo sodelovalo tudi nekaj slovenskih, zimsko športno usmerjenih podjetij oz. institucij, ki se bodo predstavila pod sloganom »Slovenia – high tech innovative and winter sport partner«.

Z mednarodnim kitajskim uvoznim sejmom želi Kitajska podpreti liberalizacijo trgovine in gospodarsko globalizacijo, predvsem pa odpreti kitajski trg. Sicer pa bo Kitajska s Pekingom gostiteljica Zimskih olimpijskih iger leta 2022, Slovenijo pa so prepoznali kot potencialnega partnerja pri razvoju zimskih športov. Nordijski center Planica je bil že izbran za pripravljalno bazo v Evropi za moško smučarsko skakalno reprezentanco.

V interesu obeh držav je bil avgusta letos tudi podpisan Memorandum o akademskem in znanstvenem sodelovanju na področju zimskih športov med Univerzo v Ljubljani, Fakulteto za šport in Pekinško univerzo za telesno kulturo in šport. Prva skupna aktivnost, ki izhaja iz sporazuma je organizacija prvega Slovensko-kitajskega foruma o razvoju zimskih športov, ki bo potekal v sredo (7. novembra) v Pekingu.

Organizacija foruma ima osnovo tudi v junija 2016 podpisanem MoU o sodelovanju na področju športa med pristojnima ministrstvoma za šport obeh držav. V sklopu obiska bodo potekala tudi bilateralna srečanja z vladnimi predstavniki Kitajske. Minister Zdravko Počivalšek bo predstavil gospodarsko stanje v Sloveniji s poudarkom na bilateralnem sodelovanju med državama ter izmenjal ocene o stanju blagovne, storitvene, investicijske in turistične menjave med Slovenijo in Kitajsko.

Pri tem bo posebna pozornost namenjena sodelovanju v okviru pobude BRI ter iskanju novih oblik sodelovanja, predstavitvi investicijskega okolja v Sloveniji ter priložnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.