Naslovnica Slovenija Slovenija bo financirala rešilec za ukrajinske nedonošenčke

Slovenija bo financirala rešilec za ukrajinske nedonošenčke

Avtor: Spletno Uredništvo
V Evropski uniji se ogromno struktur in posameznikov posveča humanitarni pomoči za Ukrajino. Tokrat se je z dobrodelno gesto ponovno izkazalo slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve, ki bo namenilo 370.000 evrov za posebno reševalno vozilo. Ta rešilec bo namreč opremljen za prevoz prezgodaj rojenih ukrajinskih otrok.
Slovenija bo financirala rešilec za ukrajinske nedonošenčke

Veleposlanica Renata Cvelbar Bek in veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran (foto: MZZ)

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije (MZZ) se je odzvalo na prošnjo ukrajinske strani in se odločilo, da bo tej nesrečni državi namenilo še 370.000 evrov. Denar bo porabljen za nakup posebnega reševalnega vozila in njegov prehod v operativno stanje, ta posebni rešilec pa bo namenjen prevozu nedonošenčkov, njihovih mater, zdravniškega osebja, inkubatorja in ostalih medicinskih aparatur.

»Reševalno vozilo bo v celoti opremljeno v skladu z mednarodnimi standardi. Pogodbo o donaciji sredstev sta danes podpisala v. d. generalne sekretarke v MZZ veleposlanica Renata Cvelbar Bek in veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran. Doslej je MZZ na zaprosilo ukrajinske strani namenilo že 580.000 evrov za nakup reševalnih vozil. Dve vozili za prevoz ranjenega prebivalstva bosta dobavljeni do konca leta 2022,« so sporočili z MZZ.

Z MZZ so poleg tega spomnili, da so humanitarne razmere v Ukrajini vse slabše. Po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je bilo od začetka spopadov več kot 13 milijonov ljudi prisiljenih zapustiti svoje domove. Begunci in notranje razseljeni prebivalci Ukrajine trpijo pomanjkanja elektrike, vode, hrane, toplote, medicinskih in ostalih sanitetnih pripomočkov, zato bo vsaka solidarnost in dobrodelnosti prišla zelo prav.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.