Naslovnica Šport Slovenci odlični v Tokiu, a tudi z malce grenkega priokusa

Slovenci odlični v Tokiu, a tudi z malce grenkega priokusa

Avtor: Spletno Uredništvo
Pred pričetkom olimpijskih iger se vedno pojavi vprašanje, koliko medalj bodo tokrat osvojili slovenski športniki. Ob koncu iger v Tokiu je dokončno znan tudi odgovor in sicer je seštevek tokrat 5. Rekordne tri zlate kolajne so osvojili Benjamin Savšek, Primož Roglič in Janja Garnbret, srebro je dodala Tina Trstenjak in bron Tadej Pogačar.
Zlata olimpijka Janja Garnbret med zgodovinsko prvo olimpijsko tekmo v plezanju (foto:oks.si)

Sicer so nekateri ameriški specializirani športni mediji pred pričetkom tekmovanj Sloveniji napovedovali, da se bo iz olimpijskih iger (OI) v Tokiu vrnila kar z 10 medaljami, vendar tudi 5 osvojenih kolajn ne moremo šteti drugače kot za velik uspeh. S tem se je namreč izenačila doslej najboljša slovenska bera odličij z letnih olimpijskih iger v Pekingu leta 2008. Potrebno pa je poudariti, da so tri osvojene zlate medalje na enih OI največ doslej.

Zadnja se je zlata veselila Janja Garnbret, ki s suvereno predstavo v kombinaciji treh disciplin potrdila napovedi o zmagi na prvi plezalni tekmi v zgodovini OI. Tudi zlati kanuist Benjamin Savšek je v finalu z ogromno prednostjo opravil z vso konkurenco in tako kronal sijajno športno kariero. Tretji zlati Slovenec pa je bil kolesar Primož Roglič, ki je skoraj čudežno  premagal zdravstvene težave in na imeniten način dobil kronometer z ogromno minuto prednosti.

Pod velikim pritiskom je bila tudi judoistka Tina Trstenjak, ki je sicer morala zlato medaljo s prejšnjih iger zamenjati za srebrno, a nič zato. Medalja je medalja. Tudi bronastemu kolesarju Tadeju Pogačarju je srebrno odličje ušlo za nekaj centimetrov, vendar je bil lahko tudi z bronasto kolajno izjemno zadovoljen, saj je bil to zanj prvi nastop na olimpijskih igrah. Poleg te peterice, ki je osvojila medalje, pa so bili v Tokiu tudi slovenski športniki, ki jih žal niso.

Tako bodo olimpijske igre v japonski prestolnici slovenskim ljubiteljem športa ostale v grenkem spominu po smoli sicer izjemne košarkarske reprezentance, ki je bila na čelu z Luko Dončićem le nekaj centimetrov oddaljena od srebra. Prav tako je kanček športne sreče ob koncu skupne kariere zmanjkal jadralkama Tini Mrak in Veroniki Macarol, talentiranemu  metalcu diska Kristjanu Čehu, judoistki Kaji Kajzer in tekvondoistu Ivanu Konradu Trajkoviću.

Vsi našteti so v svojih disciplinah na OI pristali na petem mestu, kar pomeni, da je bila vsaj bronasta medalja dosegljiva. Nesrečno pa so svoje nastope zaključili tudi izkušeni kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer ter prav tako izkušeni kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko in Anja Osterman, ki so prav tako merili na odličja, a je usoda žal hotela drugače…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.