Naslovnica Kronika Policija jutri pričenja preventivno akcijo Hitrost

Policija jutri pričenja preventivno akcijo Hitrost

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je napovedala, da bo od jutri dalje po vsej državi spet potekal celotedenski poostren nadzor hitrosti. Previsoka hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami, letos pa je zaradi nje izgubilo življenja že 26 ljudi.
Policist v akciji z merilnikom hitrosti (foto: Uroš Modic/AMZS/policija.si)

Policija sporoča, da se jutri, v ponedeljek (9. avgusta) začenja nacionalna preventivna akcija poostrenega nadzora prometa, ki se bo imenovala ‘Hitrost’. Trajala bo vse do nedelje, 15. avgusta, policisti pa bodo ves teden preverjali, kdo se po slovenskih cestah vozi prehitro. Kot vzrok za akcijo so policisti navedli število smrtnih žrtev, ki je letos že doseglo številko 26, medtem ko je bilo lani v celotnem letu 2020 umrlih natanko 27.

Policija je predstavila sveže podatke, po katerih je bilo letos do 15. julija zabeleženih 1.335 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, kar je sicer 5 % manj, kot v enakem obdobju lani (1.406). Vendar pa je kljub temu upadu števila nesreč umrlo že skoraj toliko ljudi, kot jih je v vseh 12 mesecih leta 2020. Med smrtnimi žrtvami je bilo največ voznikov motornih koles in voznikov osebnih avtomobilov.

Negativen je tudi podatek, da je bilo do 20. julija, kljub opazno manjšemu obsegu prometa v prvem četrtletju letošnjega leta, ugotovljenih kar 74.522 kršitev s področja hitrosti, kar je skoraj 11.000 kršitev več kot v enakem obdobju lanskega leta (63.614). Akcija, ki se pričenja jutri, pa je tudi mednarodno usklajena in hkrati že pomeni pričetek varnostnih aktivnosti ob bližnjem pričetku novega šolskega leta.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.