Naslovnica Gospodarstvo Skoraj 78 milijonov evrov za slovenski premogovni regiji

Skoraj 78 milijonov evrov za slovenski premogovni regiji

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj bo konec tedna uradno objavilo, da bo za dva javna razpisa namenilo preko 77 milijonov evrov evropskih sredstev. Prvi razpis je namenjen spodbujanju investicij za gospodarsko prestrukturiranje v Zasavski in v Savinjsko – šaleški premogovni regiji, drugi pa sofinanciranju projektov izgradnje ekonomsko-poslovne infrastrukture v Savinjsko – šaleškem premogovnem območju.
Skoraj 78 milijonov evrov za slovenski premogovni regiji

Del nove obrtno industrijske cone v Hrastniku (foto: Občina Hrastnik)

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR) bo v petek v Uradnem listu objavilo razpisne podatke za dva projekta gospodarskega prestrukturiranja največjih slovenskih premogovniških območij, za katera bo skupno na voljo kar 77.740.000 evrov. Prvi javni razpis bo posvečen spodbujanju investicij za gospodarsko prestrukturiranje v Zasavski premogovni regiji in tudi v Savinjsko – šaleški premogovni regiji(SAŠA).

Razpis sodi v sklop ‘Sklada za pravični prehod v obdobju 2024–2027’, omogočil pa naj bi sofinanciranje investicij v opredmetena in neopredmetena sredstva, ki bodo prispevala k ustvarjanju novih delovnih mest v slovenskih ‘rudarskih’ občinah Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi, Mestni občini Velenje, Šmartno ob Paki in Šoštanj. Poleg tega bo možno tudi izvajanje sorodnih projektov na širšem regijskem območju.

»Javni razpis, na katerega se bodo lahko prijavila podjetja, spodbuja nova delovna mesta ter raznolike, trajnostno naravnane investicije, ki bodo prispevale k blažitvi posledic opuščanja rabe premoga. Sklad za pravični prehod za ta razpis prispeva kar 68,7 milijona evrov, javna agencija SPIRIT Slovenija pa ga bo v Uradnem listu objavila predvidoma v petek, 24. maja 2024,« so pojasnili z Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj.

Drugi javni razpis pa sofinanciranju projektov izgradnje ekonomsko-poslovne infrastrukture v SAŠA premogovni regiji. Prav tako sodi pod okrilje s strani EU sofinanciranega ‘Sklada za pravični prehod v obdobju 2024–2027’, njegov namen pa je zagotovitev sofinanciranja za revitalizacije obstoječih, širitve in izgradnje novih poslovnih con na območjih, ki so bila v preteklosti degradirana zaradi rudarjenja premoga.

Ta razpis bo vključeval pred vsem investicije v prometno infrastrukturo, energetsko, komunalno in telekomunikacijsko infrastrukturo. Dopuščene bodo tudi udi investicije v vodno infrastrukturo, a le, če bodo vključevale protipoplavne ukrepe. Za ta javni razpis v skupni vrednosti 10.635.294,12 evrov bo Sklad za pravični prehod prispeval točno 9.040.000 evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.