Naslovnica Kronika Kripto investicijske prevare so odnesle več kot 13 milijonov evrov

Kripto investicijske prevare so odnesle več kot 13 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjem poročilu o kibernetski varnosti v Sloveniji za lansko leto 2023 je prevaram s področja kripto valut oz. investicij v kripto valute namenjeno posebno poglavje. Gre namreč za dobičkonosen in vse bolje organiziran posel kriminalnih združb, ki je lani slovenske državljane oškodoval za preko 13 milijonov evrov.
Kripto investicijske prevare so odnesle več kot 13 milijonov evrov

Pohlep kriminalcev in naivnost ljudi pogosto nimata meja (foto: pxhere.com)

V sveže objavljenem ‘Poročilu o kibernetski varnosti 2023’ piše, da so kripto investicijske prevare postale kompleksne in zelo donosne. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je lani prejel 150 prijav o poskusih prevar in prav v tem segmentu zabeležili tudi rekordno visoko oškodovanje fizične osebe – kar 140.000 evrov, slovenska policija pa je lani skupno zabeležila kar za 13 milijonov evrov oškodovanj. 

Pri tem so ugotovili tudi to, da so prevare vse bolj prilagojene posamezni žrtvi. »Napadalci žrtev pokličejo po telefonu ali kontaktirajo prek zasebnega sporočila (Viber, Telegram), vzamejo si veliko časa za prepričevanja in za pojasnila. Za prepričljivejšo krinko napadalci organizirajo celo spletne seminarje, snemajo video navodila, upravljajo zaprte podporne skupine, ki zahtevajo veliko vloženega napora,« so pojasnili s SI-CERT.

Zaznali pa so tudi razvoj oziroma nadgradnjo prvotne prevare. Ko so namreč nekatere od žrtev goljufije pokušale najti način, da bi se jim ukradeni denar vrnil, so naletele na specializirane spletne strani, kjer so trdili, da lahko oškodovancem uspešmp pomagajo spet priti do izgubljenih sredstev.

Nato pa se je po podatkih Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost v več primerih izkazalo, da so za tovrstnimi ponudbami v resnici stale iste kriminalne skupine, ki so izpeljale prvotno prevaro. Cilj druge faze je preprost – žrtvi preko domnevnih ‘storitev pomoči’ ukrasti še več denarja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.