Naslovnica Gospodarstvo Skočite v naravo, letos pravijo na sejmu Alpe Adria

Skočite v naravo, letos pravijo na sejmu Alpe Adria

Avtor: Spletno Uredništvo

Jutri se na Gospodarskem razstavišču začenja osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji – sejem Alpe-Adria, ki bo potekal pod sloganom ‘Skočite v naravo’. Pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO) se bo obiskovalcem predstavilo sedem slovenskih krajev, ki sodijo med Evropske destinacije odličnosti.​

sočaDolina Soče je polna privlačnih skritih kotičkov (foto: flickr.com/Marco Verch)

 

Na sejmu Aple-Adria bo tokrat sodelovalo prek 330 turističnih ponudnikov iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Italije, Avstrije, Madžarske, Češke republike in Nepala. Slovenska turistična organizacija (STO) se bo predstavila slovenskimi kraji, ki se ponašajo z nazivom Evropske destinacije odličnosti (EDEN). Teh sedem krajev odlikuje zaveza k trajnostnemu razvoju, prav tako pa komunicirajo avtentična in edinstvena 5-zvezdična doživetja naše dežele.

Projekt EDEN, ki teče že deseto leto, izpostavlja manjše, a zanimive destinacije, ki ponujajo pristna doživetja in omogočajo odkrivanje bogate lokalne turistične ponudbe. Njihova ključna značilnost je zavezanost k socialni, kulturni in okoljski trajnosti. Evropski družini destinacij odličnosti se je doslej pridružilo že sedem slovenskih.

Koper kot odličen primer sobivanja zgodovine, kulture, narave, turizma in sodobnosti, je bil izbran v letu 2017, ko je bil tema izbora EDEN kulturni turizem. Poleg vodenih ogledov in izletov ter tematskih poti Koper z Istro vse leto ponuja odlične možnosti za športne aktivnosti v naravi. V Brdih gostoljubne vinske kleti in turistične kmetije srečate na vsakem koraku.

Obiščete jih lahko kadarkoli, še posebej živahno pa je ob prireditvah, ki so tu vedno dobro obiskane: Brda in vino, tradicionalni praznik češenj v juniju, dnevi rebule in oljčnega olja ter martinovanje. Laško in njegova tradicija iskanja zdravja ob termalnih vodah sega stoletja daleč. Zadnjih 60 let je območje znano po odlični medicinski rehabilitaciji – naravne danosti in strokovno znanje sta Thermana Laško in Rimske terme povezala v ponudbo medicinskih programov in v lokalno obarvana wellness doživetja.

Idrija je bila z rudnikom živega srebra več kot pol tisočletja pomembna za ves svet. V rudniku, ob njem in z njim so nastajale posebnosti, ki še danes zbujajo pozornost. Spustite se pod mesto v Antonijev rov, kjer morda srečate jamskega škrata Perkmandlca, obiščite Mestni muzej na gradu Gewerkenegg in poskusite tradicionalne žlikrofe. Kolpa – 113 km bistre in tople reke povezuje destinacije turistične in trajnostne odličnosti na skrajnem jugovzhodu Slovenije.

Ob Kolpi vas čakajo adrenalinski športi, veselo druženje ob domače obloženi mizi ter zdravilna in blagodejna klima. Prisluhnite mitološkim zgodbam o deželi Petra Klepca in se zapeljite po panoramskih cestah do vinorodnih hribov. Idiličnost treh alpskih ledeniških dolin na Solčavskem, gostoljubje ljudi in razkošje njihovih tradicionalnih obrti in jedi so samo drobci v veliki sliki sobivanja neokrnjene narave in človeške ustvarjalnosti.

Solčavska panoramska cesta na višini 1200 m omogoča edinstvene razglede po dolinah in gorskih vrhovih. Soča, ena najbolje ohranjenih alpskih rek, s svojimi smaragdnimi odsevi že stoletja piše samosvoje zgodbe: pravljico o Zlatorogu, zgodbe o pastirjih na gorskih planinah in rodbinske sage trdoživih in gostoljubnih ljudi. Ohranja pa tudi spomine na pretresljivost vojne, ki je po svoje zaznamovala rajsko naravo – danes o tem pričajo ostaline, ki jih povezuje Pot miru,” zagotavljajo na STO.

Na razstavnem prostoru Slovenske turistične organizacije bo pod nazivom I FEEL SLOVENIA v Marmorni dvorani vsaka izmed destinacij pripravila bogat animacijski program, za spominsko fotografijo z motivom slovenskih Evropskih destinacij odličnosti pa bo poskrbel priročni foto kotiček. Sejem Alpe-Adria bo sicer vse do sobote, 2. februarja odprt vsak dan med 10. in 19. uro.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.