Naslovnica Gospodarstvo Šest slovenskih podjetij zanima proizvodnja polprevodnikov v EU

Šest slovenskih podjetij zanima proizvodnja polprevodnikov v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pred enim letom slovenska podjetja povabilo k sodelovanju pri čezmejnem mednarodnem projektu s področja mikroelektronike, ki so ga poimenovali ‘Mikroelektronika-2’. Projekt se bo pričel izvajati 30. junija letos, svoj poslovni interes za udeležbo pa je uspešno doreklo 6 slovenskih podjetij.
Šest slovenskih podjetij zanima proizvodnja polprevodnikov v EU

Negativne posledice pandemije se v panogi mikroelektronike še danes čutijo presenetljivo močno (foto: piqsels.com)

Pandemija koronavirusa je že lani razkrila, da je EU preveč odvisna od uvoza čipov in mikroprocesorjev iz drugih držav. Ker na teh komponentah temeljijo tako infrastruktura kot ključni proizvodi, ki zagotavljajo temeljne pogoje za procese digitalizacije, želi EU čim prej diverzificirati vire dobave. Odziv EU na aktualne motnje dobavne verige čipov predvideva tudi povečanje proizvodnje v državah članicah EU.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je zato že pred skoraj natanko enim letom slovenska podjetja povabilo k sodelovanju pri čezmejnem mednarodnem projektu s področja mikroelektronike, ki so ga poimenovali ‘Mikroelektronika-2’. Projekt se bo pričel izvajati 30. junija letos, svoj poslovni interes za udeležbo pa je v tem času uspešno doreklo 6 slovenskih podjetij.

To so podjetja Elaphe Propulsion Technologies Ltd., Cosylab d. d., Inštitut Jožefa Štefana, L-Tek Elektronika d. d., Inštitut IRNAS in Recosi d. o. o. Vse bo del evropskega ‘Načrta za okrevanje in odpornost in njegovega segmenta ‘Digitalna transformacija gospodarstva’, gre pa za enega od več-državnih projektov, ki jih Komisija EU vodi kot ‘Pomembne projekte skupnega evropskega interesa’ (Important Projects of Common European Interest oz. IPCEI).

»Republika Slovenija meni, da bo nadaljnji tehnološki razvoj polprevodnikov ter možnost njihove proizvodnje in uporabe v prihodnosti ključno vplival na uspešnost različnih gospodarskih panog, še posebej v smislu digitalizacije, energetske učinkovitosti, kibernetske varnosti in varstva podatkov ter s tem industrijske konkurenčnosti. Dolgoročno mora EU postati vodilna regija z vidika tehnološkega razvoja in proizvodnje čipov,« pa so še dodali z MGRT.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.